Hidegfrontot és zivatarokat tartogat a hétvége

A front péntek éjjel érkezik, szombaton néhol már a 15 fokot sem érjük el.

A front előterében már péntek reggel is egyre többfelé lehet szükség az esernyőkre, a Dunántúlon és északon zivatarok is kipattanhatnak. Nagy lesz a déli szél, erős, olykor viharos széllökésekre is számítani kell. A hőmérséklet napközben még 22-30 fokig emelkedik, az alacsonyabb értékeket nyugaton mérhetjük, itt lesz felhősebb az idő. Estétől a hidegfronttal kiterjedt csapadékzóna érkezik, az éjjel folyamán nagy területen eső, zivatarok várhatók.

Az országos lehűlés szombatra érkezik. A Dunántúlon lesz a leghidegebb, itt mindössze

13-16 fokos csúcsértékek várhatók.

A Tiszántúlon ugyan kora délutánig még mérhetünk 20 fok feletti értékeket, azonban a front átvonulásával itt is gyorsan visszaesik a hőmérséklet.

Nyugati irányból jön a lehűlés:

Az ECMWF valószínűségi előrejelzése keddre a 850 hPa-os szint (kb. 1500 méter) hőmérsékletére, valamint a tengerszinti légnyomásra vonatkozóan. Forrás: WXCharts.com

Délutánra a front várhatóan a csapadéksávval együtt kelet felé araszol majd, eső, és beágyazott zivatarok kísérik. Nyomában az erős délies áramlás

erős, viharos északnyugati szélre vált.

A legtöbb eső északon és a Dunántúlon gyűlhet össze, itt helyenként a 30-40 mm-t is meghaladhatja a csapadékösszeg. Napközben viszont nyugat felől egyre nagyobb területen megszűnik a csapadék, a Dunántúlon már délelőtt felszakadozhat a felhőzet.

Vasárnap is még erős lesz a nyugatias szél, de esni már csak kevés helyen fog. Előreláthatólag főként északon és a déli határ közelében eredhet el az eső, de pár órás napsütésre azért itt is lehet számítani. Hajnalban 3 és 10, délután 15 és 20 fok közötti értékeket mérhetünk.

A GFS modell valószínűségi előrejelzése a 850 hPa-os nyomási szint hőmérsékletére és a csapadékra vonatkozóan. Forrás: Wetterzentrale.de

A meleg, nyárias időjárás ezúttal nem tér vissza, még a jövő hét elején is szeles, többfelé csapadékos időre van kilátás.

A hidegfront érkezéséről, a csapadék tér- és időbeli eloszlásáról hamarosan friss cikkel jelentkezünk főoldalunkon.

Borítókép: Andrea831111

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2020.09.22 14:12


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Üllők sorakoztak szerte az égen
Zivatarok robbantak ki, miközben keleten meglett a 30 fok
Főn melegíti a levegőt a Mátra, Bükk és a Zemplén lábánál