Szélviharral jön a hideg

Pénteken a Dunántúlon és keleten 80, a Balaton környékén akár 100 km/órát meghaladó lökések is lehetnek.

Hideg, kellemetlenül szeles idő vár ránk a hét utolsó munkanapján, a sarkvidéki eredetű hideg légtömeg főként a Dunántúlra és a keleti országrészbe érkezik viharos északi széllel.

Pénteken a Dunántúlon és a Tiszántúlon a fagyos időben erős, viharos szél rontja majd a hőérzetet, főként a Bakonyban és a Balaton környékén a legerősebb széllökések sebessége a 

100 km/órát is meghaladhatja,

de a Dunántúl nagy részén és keleten, északkeleten is számítani kell 70-80 km/órát meghaladó erejű széllökésekre, utóbbi tájakon hófúvásokra is számítani kell.

Az Időkép WRF modellje által számított alapszél erőssége péntek kora délután

(A széllökések sebessége ennél jóval nagyobbnak ígérkezik!)

A Balaton töredezett jégtábláit minden bizonnyal a déli partra halmozza a viharos szél, monumentális jégcsodákkal találkozhatnak a környékre látogatók.

Torlódó jég a Balaton partján Siófoknál - Szerkesztőségünk fotója

-25, -30 fokos hőérzetet kelthet a szélvihar

Bár délután egyébként sem lesz melegebb -4, -10 foknál, a viharos szélben ezt jóval hidegebbnek, akár -25, -30 foknak is érezhetjük a napos idő ellenére. A középső országrész északi felén valamelyest gyengébb lesz a légmozgás.

Hétvégén fokozatosan veszít erejéből a szél, de főként a szombaton a Dunántúlon és keleten, északkeleten még készülni kell erős, a Bakonyban és Balaton környékén viharos lökésekre.

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2017.01.05 12:26


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Viszlát, fagy
Fagyott péntek reggel is: néhol -3 fokig hűlt a levegő
Még egy fagyos reggel