Szeles lesz a Tour de Hongrie

Élénk, erős szél többször nehezítheti a szerdán kezdődött versenyt.

Szerdán, 10-én vette kezdetét a Magyar Kerékpáros Körverseny, azaz a Tour de Hongrie, amit idén 44. alkalommal rendeznek meg. A verseny öt napján összesen 879 kilométert teker le 132 versenyző. A mezőny jó részét a Dunántúlon teszik meg a kerékpárosok, és a legtöbb esetben élénk, erős szél nehezíti vagy éppen könnyíti hátszéllel a dolgukat.

A Tour de Hongrie öt szakasza (fotó: tourdehongrie.hu)

Első nap Magyarország egyik legszebb táján, az Őrség szívében tekernek majd a versenyzők. Szentgotthárdról 12:30-kor rajtolnak. Reggel még napos idő lesz szerdán, délutánra viszont már várhatóan erősen megnövekszik a felhőzet, de csapadék nem várható. A légmozgás ezen a napon lesz legkevésbé jelentős, általában mérsékelt délkeleti szél várható, ami időnként feltámadhat. 20 fok köré melegszik a levegő.

A mezőny egy szakasz Felsőjánosfán (korábbi fotó, szerk.)

Második nap Zalaegerszegről a Balaton felé veszik az irányt, felhős időre van kilátás, és a nap második felében délnyugat felől egyre többfelé eshet, csúszóssá válhat az útvonal. A hőmérséklet visszaesik, 14-16 fok körül alakulhat. A délkeleti szelet ekkor már élénk, többfelé erős lökések kísérik.

Harmadik nap a Dél-Dunántúlon ismét sok felhő takarja a napot, és záporokkal, sőt délután zivatarokkal kell számolni, ezeket pedig erős, akár viharos széllökés kísérheti. 18-19 fokos maximumokra lehet számítani.

Negyedik nap teszik meg a legtöbb szintemelkedőt, 2646 métert. A martonvásári gyönyörű Brunszvik-kastélytól a Pilis csúcsai felé veszik az irányt. Kis eső, zápor előfordulhat a szakaszon, délután ugyanakkor már kisüthet a nap. A délkeleti, keleti szelet továbbra is élénk, erős lökések kísérik. 16-17 fok körül tetőzik a hőmérséklet.

A rendezvény a fővárosban zárul vasárnap. Legfeljebb kevés napsütés várható, eső, zápor a késő délelőtti óráktól előfordulhat. A délkeleti szél előreláthatólag élénk, erős marad, a hőmérők 18-20 fokot mutathatnak.

Naponta kétszer frissülő előrejelzésünket itt követhetitek nyomon. A jelenlegi 670 kameránkat pedig itt böngészhetitek, hogy hol bukkanhatnak fel a versenyzők, és hol, milyen az égkép.

Borítókép: illusztráció

Szerző: Herrmann Dóra
Megjelent: 2023.05.09 18:13


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szélnek eresztették a vitorlásokat
A péntek esti buli sztárja a sarki fény volt, idén ötödszörre
Gyönyörű májusi idővel indul a hét, az esőre még várni kell