Szeles hétvége

Viharos, akár 90km/h-s lökések is kísérhetik a szelet a hétvége folyamán, a csapadékzóna azonban kelet felé távozik.

Szombaton eleinte a középső és nyugati országrészben az északnyugati szelet akár viharos, helyenként 80-90 km/h-s széllökések is kísérhetik, majd estére átmenetileg mindenütt mérséklődik a légmozgás. Vasárnap reggelre azonban a Dunántúlon a délire-délnyugatira forduló szél újra megerősödik, melyet nyugati megyéinkben szintén viharos lökések kísérhetnek.

A viharos széllökések főleg a csapadéktól jelentősen átnedvesedett területeken okozhatnak problémát, hiszen ott könnyedén kicsavarhatják a fákat. A csapadéktömb szombaton fokozatosan kelet felé halad, így az esti-éjszakai órákra már a keleti-északkeleti határszélen élők is eltehetik esernyőiket, itt azonban éjjel akár sűrű ködfoltok is képződhetnek. A dunántúli megyékben élők szombaton már a napsütést élvezhetik, vasárnap a változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre mindenütt számíthatunk, újabb csapadékra csak a késő esti óráktól kezdődően készülhetünk.

A Balaton déli partjáról, Zamárdiból küldte Szancso nevű észlelőnk a fenti fényképet, melyen jól látszik, ahogyan a szél hatalmas jégtorlaszokat, jéghegyeket épített a tó partján. Köszönjük!

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2010.02.27 11:44


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Főn melegítette a levegőt a Mátra, Bükk és a Zemplén lábánál
Erős szél korbácsolta fel a Balaton vizét
Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk