Rekordhőség és tűz (Képpel!)

Helyenként viharos délkeleti szél fújt. Győrött 30,6 fokos rekordot mértek. A Bugacnál pusztító erdőtűz a világűrből is látszódott.

További fényképek érkeztek a tűzről (8:25):

Rostás Péter felvétele körülbelül 30 km-es távolságból, köszönjük!

 

A világűrből (vasárnap, 23:19): A Bugac közelében végül 2000 hektáron pusztító erdőtűz 700 km magasságból is látható mód hatalmas területet érintett. A MODIS-rendszer fotója délután készült. A képen kitűnően kivehető a déli-délkeleti irányú szél tevékenysége, becsléseink szerint mintegy 160 km hosszúságban nyúlik el a füst a felvételen, amely egészen a fővárosig terjedt el. Az erős szél nagy mértékben nehezítette meg a lánglovagok munkáját.

Ma is megdőlt a rekord (vasárnap, 17:55): Győrött 30,6 fokig emelkedett vasárnap délután a hőmérséklet, ez hét tizeddel több, mint az 1934-es napi melegrekord (Budapest belterület, 29,9°C). Budapesten 30,4 fok volt a maximum, ezzel a fővárosi rekord is megdőlt.

Erdőtűz Bugac térségében (vasárnap, 16:30): Erdőtűz pusztít Bugac térség közelében, több mint ezer hektár aljnövényzet és erdő ég, de lakóépületet nem veszélyeztet - közölte a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel. Mogyorós Csaba videója, illetve Kocsis András Lajosmizsén készült fényképe alább látható.

Homokviharok (vasárnap, 13:00): Az ország középső harmadán továbbra is nagyon erős szél fúj, melyet időnként viharos lökések kísérnek. Ez nem csak a járművek menetstabilitását csökkenti az autópályákon, hanem többfelé felkapja a port is.  A Bács-Kiskun megyében található Újsolton Kordai Éva olvasónk jelentése szerint olyan porvihar van, hogy a néhány kilométerre lévő erdősáv teljesen a homályba veszik.

Viszonylag ritkán fordul elő, hogy a délies áramlás ennyire erős szelet eredményezzen: a mai napon a Dunántúl nyugati felén, illetve a középső területeken számos helyen mértünk már viharos széllökéseket.

A Bakonyban 82 km/h-s, Tardos 68 km/h-s, Dunaújvárosban 67 km/h-s, a Széchenyi-hegyen 64 km/h-s szelet mértek másodperces szélmérőink az elmúlt egy óra leforgása alatt. 

A mai napon is meleg, napos idő várható, csak a nyugati tájak fölött növekedhet meg időnként a fátyolfelhőzet, folytatódik a nyárra emlékeztető hőség; a tegnapi naphoz hasonlóan ismét 30 fok fölé emelkedhet a hőmérők higanyszála, s ezzel újabb melegrekord dőlhetne meg. Keleten már 11 óra magasságában is 28-29 fok volt. 

Szerző: Kurunczi Rita, Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2012.04.29 11:18


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne
Négy melegrekord dőlt meg hétfőn
Utcahosszal született új melegrekord: Kiszomboron 31,4 fokot mértek