Szavazzatok a tatai platán hídra az Európai Év Fája versenyen!

Február 28-ig lehet leadni a szavazatokat, hazánkat a tatai Angolkertben található 250-300 év körüli platán képviseli.

Az Európai Év Fája verseny már tizenhárom éve hívja fel a figyelmet a fák és az emberek, a természet és a közösségek kapcsolatára, illetve a fáknak Európa kulturális és természeti örökségében betöltött szerepére és jelentőségére.

Hazánkat az idei évben a 250-300 év körüli tatai platán híd képviseli, amely tavaly 3887 szavazattal szerezte meg a hazai Év Fája verseny első helyét. Valószínűleg nem sokkal ültetése után megdőlt, így a földfelszínnel párhuzamosan növekedett. Kialakításakor a Cseke-tó partja nem volt kikövezve a jelenleg ismert módon, így a közvetlenül a tó partjára ültetett platánsor több példánya is megdőlt a laza szerkezetű, vizes talajon, de egyik sem feküdt fel a partfalra ilyen csodával határos módon.

A tatai platán "híd" - forrás: Országos Erdészeti Egyesület

Szerencsére a platánokra jellemzően remekül alkalmazkodott a helyzethez és törzséből további statikai támasztó gyökereket növesztett. A tatai Angolkert egyik legjellegzetesebb fája, közkedvelt esküvői és szerelmes fotó készítő helyszín - olvasható az Év Fája Facebook oldalán.

Szavazataitokat február 28-ig adhatjátok le a www.treeoftheyear.org oldalon. Érvényesen szavazni két fa bejelölésével lehet.

Szerző: Időkép
Megjelent: 2023.02.22 11:57


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Akár trükkös is lehet az utolsó szakasz a Tour de Hongrie-n
Ilyen időjárásra számíthat a Tour de Hongrie mezőnye Budapesten
Milyen idő lesz a Tour de Hongrie leghosszabb és legmeredekebb szakaszán?