Szaharai por teríti be Európát

Nagy mennyiségű szaharai port söpörhet Európa fölé a Celia ciklon a hét közepén. A Kárpát-medencébe jut belőle.

Az idei tavasz első nagyobb szaharai porkitörése veheti célba Európát az előttünk álló héten. Az Ibériai-félszigettől délnyugatra, Marokkó partjainál egy erősebb ciklon mélyül ki hétfőn, ami kiadós esőzéseket, viharos szelet hoz Portugáliába és Spanyolországba. A nagy területen várható veszélyes időjárási jelenségek miatt már nevet is kapott a légörvény, melyet Celiára kereszteltek.

Celia hidegfrontja a Szahara fölé is behatol nagy mennyiségű port emelve a magasba. Ez a hatalmas portömeg pedig egyenesen Európa felé veszi az irányt. Az Athéni Egyetem által futattot SKIRON modell por előrejelzése szerint jövő vasárnapra teljesen szétterülhet a kontinens nyugati, középső és déli része fölött.

A SKIRON teljes pormennyiségre vonatkozó előrejelzéséből készült animáció

Nyugat-Európában több helyen alakulhat ki sáros eső, különösen Spanyolországban, Portugáliában és a Földközi-tenger nyugati medencéjében, ahol pedig nem lesz csapadék barnás, aranysárga árnyalatokban tündökölhetnek a naplementék és a napkelték. 

A szaharai por első adagja kedden már a Kárpát-medence fölé is besodródik. A várhatóan szerdán érkező csapadékzónával keveredve pedig

nálunk is kialakulhat sáros eső.

A szerdai csapadékesélyekről hamarosan külön cikkel jelentkezünk.

Borítókép: Tagota, a SKIRON porelőrejelzése alapján készített térképünk

 

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2022.03.13 13:09


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Délnyugaton csak 15, északkeleten 27 fok lesz holnap
Felhővarázs Szombathely felett május első reggelén
Záporok, zivatarok jönnek május első napjaiban