Szaharai por gátolja a hurrikánokat

Egyelőre nem várható erősebb hurrikán kialakulása az Atlanti-óceánon az Afrika felől érkező szaharai pornak köszönhetően.

Az atlanti hurrikánszezon csúcsa augusztus második felére, szeptemberre esik. Idén eddig még nem alakult ki erősebb hurrikán az Atlanti-óceán fölött, habár ebben az évben is átlagosnál erősebb hurrikánszezonra készülnek.

A jelenlegi kilátások alapján

erősebb trópusi vihar kialakulása egyelőre nem is várható,

a keleties passzátszelek ugyanis nagy mennyiségű szaharai port szállítanak Afrika felől az Atlanti-óceán fölé a 10. és 30. szélességi fok között. A legtöbb hurrikán ebben a zónában kap erőre, a szaharai por jelenleg viszont gátat szab az erősebb konvektív folyamatoknak. Így legfeljebb trópusi depressziók alakulnak ki Afrika nyugati partjainál, melyek nyugat felé haladva sem tudnak igazán megerősödni.

A CAMS (Copernicus Atmosphere Monitoring Service) előrejelzése szerint ebben a felállásban a következő egyhetes időszakban sem várható jelentősebb változás, Afrika felől újabb és újabb adag szaharai por érkezik, így hurrikánok kialakulásának egyelőre meglehetősen kicsi az esélye.

Borítókép: GOES-16 műhold felvétele 2020 júniusából

Szerző: Időkép
Megjelent: 2022.08.09 9:50


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Narancssárgára változott az ég kedden Görögország felett
Vége a homálynak: így söpörte ki a port a hidegfront (videó)
Jócskán mosott ki szaharai port a légkörből a csapadék