Pusztító tornádókitörés tarolta le az USA középső részét

Több mint 30 tornádó alakult az USA-ban hatalmas károkat okozva. A legerősebb tornádók az EF4-es, EF5-ös fokozatot is elérhették.

Súlyos károkat okozó zivatarrendszer söpör végig ezekben az órákban az Egyesült Államok középső, keleti részén. A pénteken késő este érkező, kelet felé vonuló markáns hidegfront mentén erős szupercellák alakultak ki, melyekben tornádók is kialakultak. A NOAA adatai szerint eddig legalább 32 tornádóról érkezett jelentés, melyek között nagy valószínűséggel a korrigált Fujita-skála szerinti EF4-es kategóriába tartozó tornádók is kialakultak. Sőt

nem kizárt, hogy a legerősebb kategóriába tartozó, EF5-ös fokozatú tornádó is létrejöhetett,

melynek belsejében a legnagyobb szélsebességek a 300-400 km/h-t is meghaladhatják. 

Az Egyesült Államokon átrobogó markáns hidegfront a NOAA műholdképén.

Forrás: NOAA

Egyes jelentések alapján a leghosszabb útat megtévő tornádó rekordja is megdőlhetett. Radarmérések alapján az egyik EF4-es tornádó négy államon keresztül, 352 kilométer hosszú utat tehetett meg. A hosszú életű tornádóról viharvadász beszámolók is érkeztek.

Az egyik viharvadász csapat fotója a lehetséges rekorder tornádóról. (Fotó: Semo Storm Team / Facebook)

A tornádók több települést, nagyobb városokat is elértek, ahol hatalmas pusztítást vittek véghez. Rengeteg sérültről érkeztek hírek, sokan az összedőlt épületek romjai alá szorultak. Sajnos halálos áldozatai is vannak a heves viharoknak: Kentucky államban legalább 50 áldozatról érkezett jelentés. A vihar miatt több mint 200 ezer háztartásban nincs áram.

Hogy lehet az, hogy decemberben ennyi tornádó alakult ki az USA-ban?

Az Egyesült Államok legnagyobb részére még nem tette be a lábát a tél. A kontinens nagy részén az átlagosnál melegebb volt az időjárás novemberben is. A most érkező markáns hidegfront mentén emiatt óriási hőmérsékleti kontraszt tudott kialakulni. A front mögött fagypont alá csökkent a hőmérséklet, míg a front előoldalán 20 fok fölötti értékek jellemzőek. Ez a hatalmas hőmérséklet-különbség, valamint az erős magassági kényszerek teremtették meg az ideális körülményeket a heves szupercellák kialakulásához. 

Szinte kettévágja az USA-t a viharokat okozó markáns hidegfront. (Térkép forrása: Meteociel.fr)

 

Borítókép: Semo Storm Team / FacebookNOAA

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2021.12.11 13:50


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Kelvin-Helmholtz felhők hullámoztak át a Balaton fölött
Erős szél korbácsolta fel a Balaton vizét
Viharosra fordul az idő