Súlyos aszály

Több, mint 200 millió földművest tehet tönkre az a rendkívüli szárazság, mely Indiát sújtja.

Egy héttel az esős évszak vége előtt az átlagosnál 22 %-kal kevesebb csapadék hullott Indiában. Az 1972 óta nem tapasztalt mértékű szárazság több mint 200 millió földművest tehet tönkre.

A monszun szeszélyes ingadozása a történelem folyamán számos éhínséget okozott Indiában, a Föld második legnépesebb országában. Amennyiben nem érkezett meg idejében a délnyugati irányból, az Indiai-óceán, az Arab-tenger illetve keleten a Bengál-öböl felől a monszuneső vagy kevesebb csapadékot hozott, a termény nagy része tönkrement. Bár az éhínségek ma már nem jellemzők, a helyzet nem sokat változott: A három évszakú (enyhe és száraz tél, forró és száraz tavasz illetve forró és esős nyár) dél-ázsiai országban a mai napig százmilliók élete függ a monszuntól.

„Szeptember 21-ig az ország teljes területét véve alapul a szokásoshoz képest 22 %-kal volt kevesebb a csapadék” – jelentette be az indiai meteorológiai intézet szóvivője. Az előzetes számítások alapján a csapadék hiánya a monszun végére 20 százalékra „mérséklődik”,ám még ez is súlyos hatással lehet az ország mintegy 235 millió földművesére.

A kevés eső már a monszun évszak kezdetén is jelentős károkat okozott a rizs-, a cukornád- és a földimogyoró-ültetvényekben, továbbá kétségessé tette a vízerőművek és a téli öntözést biztosító tározók utánpótlását.

A szóvivő szerint a jelenlegi előrejelzési adatok alapján súlyosabb szárazságra számítanak, mint 2002-ben, 1987-ben és 1979-ben, amikor 19 százalékkal kevesebb csapadék hullott az átlagnál. A legrosszabb év eddig 1972 volt, akkor a monszun 23,9 százalékkal hozott kevesebb csapadékot.

 

Forrás: NG, MTI

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2009.09.27 19:52


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Holnaptól visszatér a napsütés, de a szél gyakran feltámadhat
Szomjazik az Alföld
Tilos tüzet gyújtani négy alföldi vármegyében