Strandidővel búcsúzik az április

A következő napokban egyre melegebb időre számíthatunk, április utolsó napjaira igazi strandidő köszönthet be.

Egy hónappal ezelőtt szinte nem is gondoltuk volna, hogy április utolsó napjaiban már nyárias napoknak nézünk elébe. Pedig akármennyire is hihetetlen, a jövő hét első napjaiban egyre több helyen elérheti a délutáni órákban a hőmérséklet a 30 fokot, így második tavaszi hónapunk a 2012-es évhez hasonlóan ismét igazi strandidővel búcsúzhat.

Hazánkban már több napja az átlagosnál elvárhatónál magasabban, többnyire 20 és 25 fok között alakulnak a legmagasabb nappali hőmérsékletek, a következő napokban azonban ennél is melegebbre számíthatunk. Déli, délnyugati áramlással ugyanis egyre melegebb, nagyrészt száraz légtömegek áramlanak fölénk, ebben átmeneti megtorpanás legfeljebb a hétvégén lehet, amikor is egy gyenge hidegfront okozhat átmeneti felhősödést, valamint elszórt záporokat, esetleg zivatarokat.

Csütörtökön hazánk nagy részén a szinte zavartalan napsütésben már 25 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, majd pénteken a megélénkülő déli széllel még melegebb légtömegek áramlanak fölénk, így ekkor főleg a déli tájakon már 28-29 fokot is mérhetünk, de máshol az országban is 25 fok fölé melegszik délutánra a levegő. A hajnali órákra is egyre kevésbé hűl majd le a levegő, hétvégétől a legtöbb helyen már nem süllyed 10 fok alá a hőmérséklet, a jövő hét elején pedig egyre inkább jellemzővé válnak a 15 fok körüli minimumok.

Szombaton egy hidegfront közelíti meg térségünket, szelesebb időre, kissé több felhőre készülhetünk, főként nyugaton, északnyugaton elszórtan záporeső, egy-egy zivatar is kialakulhat. Nyugaton pár fokkal mérséklődik a meleg, keleten továbbra is megközelítheti a maximum-hőmérséklet a 30 fokot.

Vasárnap még főként északon, északkeleten alakulhat ki elszórtan zápor, zivatar, délen már kevesebb lesz a felhő. Mérsékelten meleg időre, olykor megélénkülő délnyugati szélre készülhetünk.

A jövő hét első napjaiban aztán dél felől újra száraz, afrikai eredetű légtömegek áramlanak fölénk, így igazi strandidő alakulhat ki, a szikrázó napsütésben egyre többfelé megközelíti, kedden már egy-két fokkal meg is haladja a hőmérséklet a 30 fokot. Ebben az időszakban egyre fontosabbá válik bőrünk megfelelő védelme, hiszen a Nap UV-sugárzása egyre többfelé erős fokozatot ér el. A nyárias meleg várhatóan május elsején, munkaszüneti napunkon is folytatódik.

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket nyomon követhetik itt.

A cikkünkben megjelent képek Nagy Csaba és Rippel Erik fotói, melyeket ezúton is köszönünk!

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2013.04.24 13:56


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

20 kilométer magas hamufelhő és több ezer villám követte Ruang vulkán kitörését
Állati melegen indult a hét
Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk