Elstartolt a Marsjáró

A Curiosity űrszonda szombat délután indult útjára, céljai között szerepel a bolygó klímájának, geológiájának felderítése.

A Curiosíty névre keresztelt Mars Science Laboratory űrszonda indulásra készül a floridai Canaveral légibázis 41-es számú indítóállásáról. A hatkerekű marsjáró a tervezett 8 és fél hónapos bolygóközi utazás végén egy különleges, eddig nem használt módszerrel, egy rakátahajtású daru segítségével éri el a Mars felszínét. 

Az űrszonda küldetésének fő céljai a következők: megvizsgálni, hogy létezhetett-e valaha élet a Marson, meghatározni a bolygó klímáját, újabb ismeretek gyűjtése a Mars geológiájáról, valamint az emberes Mars-misszió előkészítése.

További információk az Űrvilág.hu cikkjében olvashatók itt.

Az űrszonda műszerparkja egy nagyságrenddel múlja felül minden eddigi Mars felszíni egység műszerezettségét, a NASA várható költségvetési megszorításai miatt sajnos valószínűleg ez lesz az évtized legnagyobb szabású Mars űrszonda programja.

Érdemes lesz tehát figyelemmel követni szombat délután a NASA TV internetes adását, élő közvetítésük 15:30-kor kezdődik! A start tervezett időpontja kb. 16 óra 20 perc.

 

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2011.11.26 9:28


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hajnali hármas randi lesz a hétvégén
Közel kerül egymáshoz a Mars és a Vénusz
Marsi napfogyatkozást örökítetett meg a Perseverance