40 Starlink műholdat semmisít meg egy geomágneses vihar

A február 3-án felbocsátott műholdak 4-én egy geomágneses viharnak estek áldozatul.

A SpaceX február 8-án közzétett beszámolója szerint akár 40 Starlink műhold is visszaeshet, majd eléghet a légkörben egy február 4-ei geomágneses vihar miatt. Az eszközök nem tudtak újraindulni a biztonsági módból, és szokásos módon pályára állni. A SpaceX szerint megsemmisülés vár rájuk.

A geomágneses viharokat a napkitörések keltik, majd azok a légkör felmelegedését és a légkör sűrűségének növekedését okozzák. A jelen viharhoz kapcsolódó napkitörés január 30-án történt, mely töltött részecskék hullámát küldte a Föld felé, és képes volt annyira megemelni a magaslégköri sűrűséget, hogy az hatással legyen az alacsony pályán keringő műholdakra (NOAA).

Az érintett műholdak ráadásul vadonatújak voltak, egy február 3-ai rakétaindítás során küldték fel őket, hogy Föld körüli pályára álljanak, és internetkapcsolatot szolgáltassanak a Föld eldugottabb szegleteibe. A munkához azonban 49-ből csak 9 műhold tudott sikeresen hozzákezdeni. 40 Starlink egység egy geomágneses vihar következtében február 4-én elvesztette az irányítást, és a megnövekedett ellennállás miatt nem tudott megfelelően felemelkedni a pályára álláshoz. A 40 műhold a precíz tervezésnek köszönhetően teljes mértékben elég (vagy már el is égett) a légkörben, azaz egy alkatrészük sem ér földet.

Borítókép: SpaceX

Szerző: Bayer-Szabó Bea
Megjelent: 2022.02.09 14:35


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Láttad a sarki fényt és nem érted, hogy miért? Itt vannak a válaszok
Újabb műholdvonat húzott át felettünk
Szép kis űrmedúzát rajzolt az égre a SpaceX rakétája