40 fokos hőség jöhet Spanyolországban hétvégén

Idén először regisztrálhatnak 40 fokos hőmérsékletet Európában. Hétvégére hozzánk is megérkezik a meleg légtömeg.

Már május közepén berobbant a nyár Európa középső és nyugati részén. Múlt héten melegrekordok dőltek Franciaországban, Spanyolországban pedig már 35 fok fölötti értékeket lehetett mérni és idehaza is 30 fok fölött alakult több helyen a hőmérséklet.

Hétvégére azonban még nagyobb fokozatra kapcsol a májusi nyár, Észak-Afrika felől ugyanis forró, szubtrópusi légtömeg árasztja el Európa legnagyobb részét. A hőhullám az Ibériai-félszigeten lesz a legintenzívebb, ahol sok helyen 35 foknál is magasabb értékek várhatóak, pénteken és szombaton

Dél-Spanyolországban néhol a 40-42 fokot is elérheti a csúcshőmérséklet,

így idén először regisztrálhatnak 40 fokot elérő hőmérsékletet Spanyolországban és Európában egyaránt. Ezek az értékek a sokévi átlagnál kb. 12-14 fokkal magasabbak. A forró nappalok mellett ráadásul az éjszakák sem fognak igazi felfrissülést hozni, hisz sok helyen 20-25 fok közötti minimumokra van kilátás.

A forró, szubtrópusi légtömeg jól kivehető az ECMWF modell szombati, 850 hPa-os szintre (kb. 1500 méter) vonatkozó hőmérsékleti és hőmérsékleti-anomália térképén. (Forrás: WXCharts.com)

Bár egyelőre úgy tűnik, hogy a 2015-ös májusi melegrekord (42,9 fok) várhatóan nem dől meg, a Spanyol Meteorológiai Ügynökség (Aemet) az elmúlt 20 év legrosszabb májusi hőhullámára figyelmeztet.

A szubtrópusi légtömeg hétvégére a Kárpát-medencébe is megérkezik, melynek eredményeként ismét 30 fok körüli maximumokra van kilátás. A részletekkel hamarosan külön cikkel jelentkezünk. Addig is kövessétek folyamatosan frissülő előrejelzéseinket ITT.

Borítókép: Lőrincz Edit

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2022.05.17 13:33


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
Viszlát, fagy
Újra 20 fok felett