Sorra születnek a melegrekordok az északi féltekén

Rendkívüli forróság jellemzi a szeptembert. Az USA, Norvégia, Franciaország és Skócia is beállt a sorba.

115 éve nem volt ennyire meleg egyik szeptemberi nap sem Skóciában. Szerdán a 1906 óta a legmelegebb szeptemberi hőmérsékletet regisztrálták, 28,6 fokot (Skócia, Charterhall). Itt ez az átlagos, szeptember elején jellemző hőmérsékletekhez képest 10-15 fokkal melegebb.

Forrás: Twitter/Scott Duncan @ScottDuncanWX

Ugyanezen meleg légtömeg kúszott be a Skandináv-félsziget déli tájaira is. Az anticiklonális idő Norvégiában országos rekordot hozottDrammen-Berskog meteorológiai állomásán szerdán szintén 28,6 fokot mértek. A korábbi rekokd (28,5 fok) 1906. szeptember 2-án (Byglandsfjord) és 1958. szeptember 1-jén (Meråker) állt be.

Az USA kaliforniai, hőségekről elhíresült Halál-völgyében az északi félteke legkésőbbi 50 fokos értékét regisztrálták. A nyáron is rendkívülinek számító 50 fokos meleget szeptember 7-én mérték.

Forrás: Twitter/Scott Duncan @ScottDuncanWX

Franciaország is újabb rekorddal büszkélkedhet. Amellett, hogy napközben több napja 30 fok feletti csúcsértékeket mérnek, szeptember 7-én estig a napi minimum-hőmérséklet 24 órán keresztül nem csökkent 26,3 fok alá. Ez országos szeptemberi rekord az országban.

A hideg és meleg területek a troposzférikus poláris örvény hullámzásának révén jönnek jétre. Az így létrejövő, ún. Rossby-hullámok határozzák meg, hogy hol kapnak észak felől hideget a nyakukba (teknő), és hol dől be dél felől a rendkívüli meleg (gerinc). Ezt a jelenséget a következő, kb. 1500 méteres magasságra vonatkozó hőmérsékleti előrejelzés ábrája szemlélteti:

Forrás: WXCharts

Borítókép: Geva14 (La Pelosa)

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2021.09.09 9:25


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Állati melegen indult a hét
Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
Viszlát, fagy