Sorra dőltek meg az abszolút hőmérsékleti rekordok Nyugat-Európában

Tetőfokára hágott a nyugat-európai hőhullám, a Benelux államokban és Németországban is megdőlt az abszolút melegrekord.

Rendkívüli forróság tombol jó pár napja Nyugat-Európában, a hőhullám csütörtökön érte el a csúcspontját, a Benelux államokban és Németországban is megdőlt a valaha mért legmagasabb hőmérséklet rekordja.

Hollandiában és Belgiumban már szerdán új abszolút hőmérsékleti rekordok születtek, csütörtökön azonban még melegebb volt. 41 fok fölé forrósodott a levegő a belga Izegem nevű településen, 

 az új abszolút rekord 41,5 fok.

Térkép: Meteociel.fr

Mindössze pár tizeddel maradt le Hollandia, Gilze-Rijen 40,7 fokkal állította be az ország történetében valaha mért legmagasabb hőmérsékleti értéket. Több más holland városban, így Eindhovenben is 40 fok fölötti maximumokat mértek.

Térkép: Weer Plaza

Németország 40,5 fokkal körözte le szerdán a korábban mért 40,3 fokos rekordot, melyet Geilenkirchenben mértek. Július 25-én délután viszont az ország nyugati részén, Lingenben több mint 2 fokkal mértek melegebbet, így

 a csütörtöki 42,6 fok

vette át az első helyet. Emellett több nagyvárosban mértek 41 foknál is melegebbet, köztük Kölnben. Németország egyúttal hazánkat is "leelőzte", nálunk ugyanis az eddigi legmagasabb hőmérséklet 41,9 fok volt, melyet 2007. július 20-án Kiskunhalason mért az OMSZ.

 

Forrás: Wetteronline

Az Egyesült Királyságban és Franciaországban ugyan nem dőltek abszolút hőmérsékleti rekordok, viszont az angliai Cambridge-ben 38,1 fokot mértek délután, amely megdöntötte a korábbi 36,7 fokos, legmagasabb júliusi hőmérsékleti rekordot.

Párizsban eddig 1947. július 28-án mérték a legmelegebbet, akkor 40,4 fok volt.

Ezúttal 42,6 fokos forróság tombolt,

így a korábbi rekord itt is a múlté lett.

A rendkívüli hőhullám péntektől heves zivatarokkal jelentősen enyhülni kezd, fokozatosan visszatér normális kerékvágásba az időjárás.

Borítókép: Infoclimat

Szerző: Időkép
Megjelent: 2019.07.25 22:34


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne
Négy melegrekord dőlt meg hétfőn
Utcahosszal született új melegrekord: Kiszomboron 31,4 fokot mértek