Sorra dőlnek az abszolút melegrekordok Nyugat-Európában

Walesben, Franciaországban is abszolút rekordok születtek hétfőn. Volt, ahol több mint 4 fokkal dőlt meg a mindenkori melegrekord.

Komoly hőhullám sújtja Nyugat-Európát, sorra dőlnek az abszolút melegrekordok. Nagy-Britannia térségében ma tetőzik a forróság, komoly veszélybe kerül az eddigi legmagasabb hőmérséklet, amit 2019-ben Cambridge-ben mértek. Akkor 38,7 fok volt, most viszont a 40 fokot is elérheti a hőmérséklet.

Már tegnap is melegebb volt 38 foknál, Santon Downham-ben 38,1 fokot mutatott a hőmérő, ami mindössze 6 tizeddel alacsonyabb, mint a cambrige-i abszolút rekord. Dublinban 33 fok volt hétfőn, ami 3 tized fokkal marad el az 1887-es írországi rekordtól (33,3 fok)

Walesben viszont megdőlt az abszolút csúcs, mégpedig Hawarden-ben, itt 37,1 fokig forrósodott a levegő. Ez 1,9 fokkal magasabb mint a korábbi wales-i rekord, amelyet 1990-ben mértek 35,2 fokkal. 

Hétfői top 6 Nagy-Britanniában /forrás: Met Office/

Még melegebb volt Franciaországban, 

közel 100 abszolút hőmérsékleti rekord dőlt meg hétfőn.

A legszembetűnőbb mindezek közül az ország északnyugati csücskében található Brest. 

A korábbi rekordot itt 4,1 fokkal múlta felül a hőmérséklet, 

így az 1949-es 35,2 fok helyett 39,3 fok az új rekord a város történetében. Jersey-ben szintén mindenkori melegrekord dőlt, 37,9 fokig melegedett a levegő, ami 1,9 fokkal magasabb a korábbi rekordnál. 

A legmelegebb egyébként az ország nyugati részén fekvő Beaulieu-sur-Layon-ban volt hétfőn, 

42,7 fokig forrósodott a levegő.

Forrás: Scott Duncan

A hőhullám egy Atlanti-óceán felől érkező hidegfrontnak köszönhetően hamarosan véget ér, szerdára Franciaország és a Brit-szigetek térsége is fellélegezhet.

Borítókép forrása: Pixahive

Szerző: Időkép
Megjelent: 2022.07.19 11:19


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Egész Közép-Európában nálunk van a legmelegebb
Hűl a tenger, mégis több lesz a hurrikán - hogyan lehetséges?
Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne