Sok eső, ónos eső és hó is jöhet

Délnyugat felől mediterrán ciklon érkezik: szelet és sok esőt hoz magával, keddre virradóra északon havazhat is.

Borús, ködös, lehangoló napok vannak mögöttünk, az ország nagy részén jelenleg is szitál az eső - ezt váltja fel hamarosan egy mediterrán ciklon érkezése, mely újabb, kiterjedt csapadékmezőt hoz magával.

Havat hozhat északi hegyeinkbe a ciklon

Vasárnapról hétfőre virradóra a Dunántúl északkeleti részén, a főváros környékén és az Alföld középső tájain helyenként ismét ónos esőbe válthat át a csapadék, így csúszós útszakaszokra is készülnünk kell. Hétfőn este és keddre virradóra pedig északon-északkeleten havas eső, valamint helyenként - főleg a magasabban fekvő területeken és a hegyekben - havazás válthatja fel az esőt. 

Amennyiben a magasabb légrétegekben is beszivárog a hideg, úgy helyenként friss hótakaró is kialakulhat. Erre elsősorban a Bükk és a Mátra magasabb csúcsain van esély, hazánk legmagasabb pontján, a Kékestetőn szerencsés esetben akár 10 cm-t meghaladó hó is hullhat, érdemes lesz tehát figyelni ott elhelyezett webkameránkat.

Kedden hasonló látvány fogadhatja a Kékestetőre utazókat. Cserzsi fotója e hét keddről, köszönjük!

Esősen, szelesen indul a meteorológiai tél

Összességében sok eső jön, a mediterrán ciklon egyes területeken akár 20-25 mm-t meghaladó esőt is hozhat magával. Emellett a keletire, északkeletire forduló szél is feltámad, főként hétfőn többfelé erős lökések is előfordulhatnak, így igazán barátságtalan, kellemetlen idővel köszönt be a meteorológiai tél.

Szerző: Nagy-Kurunczi Rita, Cséki Gergő
Megjelent: 2014.11.30 13:15


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Örülhetnek a növények: kiadós eső érkezett
4-5 centi friss hó borította a Kékest