Soha ilyen közel nem jártunk még a Naphoz

43 millió kilométeres távolságon belül kerül központi égitestünkhöz emberi kezek alkotta eszköz.

Soha nem járt olyan közel emberi kezek alkotta eszköz a Naphoz, mint most fog. Az amerikai űrkutatási hivatal Parker Solar Probe nevű űrszondája

43 millió kilométeres távolságon belül

kerül központi égitestünkhöz. Ezzel a korábbi csúcstartó, Helios-2 amerikai-német űrszonda 1978-os eddigi rekordját, 43.432.000 km-es távolságát fogja megdönteni.

A Helios-1 1974-es felbocsátásával még „csak” 46,5 millió km-re közelítették meg a csillagot. A Parker útja ezzel még nem ért véget, a terv szerint jövő héten merül majd a koronába. 

A zöld vonal a megtett, a piros vonal az előrejelzett útvonalat jelzi. (Kép: NASA)

Most minden egyes fordulat után közelebb és közelebb jutva egyre izgalmasabb adatokat küld. Az augusztus elején fellőtt űrszonda a következő hét évben 24-szer közelíti majd meg a Napot, lesz olyan is, amikor a Nap felszínétől mért legkisebb távolsága 6 millió kilométer lesz, természetesen amennyiben kibírja a hőterhelést! Minden 3 millió kilométer közelítés után kb. 10% többlet hőterhelést kap a szonda.

A Parker hétfő éjszaka egy másik rekordot is beállít egyébként, és ezt is a Helios-2-től veszi majd el: sebessége el fogja érni az óránkénti 247 ezer kilométert.

Borítókép: Szerkesztőségünk fotója

Szerző: Időkép
Megjelent: 2018.11.01 13:05


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Délnyugaton csak 15, északkeleten 27 fok lesz holnap
Halókkal köszönt be a május
Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk