Sikeresen módosították a Dimorphos pályáját

Az aszteroidának 32 perccel sikerült lerövidíteni a keringési idejét az űrszonda becsapódásával.

A NASA DART űrszondája szeptember 26-án csapódott be közel 23 ezer km/órás sebességgel a Didymos aszteroida kísérőjébe, a Dimorphosba. Az aszteroida-rendszer módosításának célja az volt, hogy az esetlegesen Földet veszélybe sodró aszteroidákat a jövőben hasonló módszerrel tudjuk eltéríteni. Ez a teszt még biztonságban, rendkívül messze, mintegy 11 millió kilométerre zajlott le Földünktől.

Az 570 kilós DART űrszonda a 163 m átmérőjű aszteroidába csapódva megváltoztatta annak keringési idejét. Nem is akármennyire: A NASA már 73 másodperces módosulást is sikeresnek könyvelt volna el, ám az aszteroida azóta

32 perccel gyorsabban kering nagytestvére körül.

A Dimorphos az eddigi 11 óra 55 perc helyett 11 óra 23 perc alatt kerüli meg a Didymost, így a keringési idő közel 4,5 %-kal lerövidült. A misszió ezzel nem ért véget, az aszteroida párost még éveken keresztül vizsgálni fogják, hogy feltérképezzék a kilökődött anyagok mennyiségét, az adott mértékű eltérítéshez szükséges energiát és méréseket végezzenek a 2 objektumon.

Egy ekkora aszteroida nem tudott volna világméretű katasztrófát okozni, de egy nagyváros megbénításara képes lett volna. A NASA magas kockázatú aszteroida-nyilvántartása szerint 2200-nál is több potenciálisan veszélyes objektum kering 7,5 millió kilométernél közelebb a Földhöz, de a következő száz évben minden ismert aszteroida elkerüli a bolygónkat.

Borítókép: NASA DART misszió illusztráció

Szerző: Bayer-Szabó Bea
Megjelent: 2022.10.12 12:24


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Öt ismert aszteroida is elszáguld mellettünk, ebből kettő potenciálisan veszélyes
Az első hazai jelölésű fehér gólya, amely Északnyugat-Afrikáig jutott
Madártávlatból a párás reggeli táj