Sikeresen megérkeztek a holdminták

3 hét után 2 kilogramm holdmintával tért vissza a kínai holdszonda.

Pekingi idő szerint csütörtök hajnali 2 előtt (magyar idő szerint szerda este) landolt a Chang'e-5 űrszonda kapszulája. A november 24-ei indítást követően az Chang'e-5 december 1-jén érkezett meg a Hold felszínére, ahol 3 földi napnak megfelelő időt töltött. A kapszula ejtőernyős landolása Belső-Mongóliában ért véget.

Ez volt az első alkalom, hogy teljesen automatizált dokkolást hajtottak végre a Föld pályáján kívül. A holdmintákat szállító szerkezet a Holdról "elrugaszkodva" sikeresen kapcsolódott a Hold körül keringő szondával.

A holdminták összesen 2 kilogrammot tesznek ki, egy részük a Hold felszínéről, a többi pedig 2 méteres mélységből származik. A soron következő vizsgálatok célja a kőzetminták életkorának mérése, és az űrkörnyezet hatásának tanulmányozása. Hosszú távon arra számítanak, hogy az eredmények nagyban megkönnyítik majd a jövőbeli kutatásokat a Hold eredetéről és evolúciójáról.

Mindeközben Japánban a Ryugu aszteroidáról gyűjtöttek mintát a tavaly felbocsátott Hayhabusa2 segítségével, mely hosszabb távollét után december 6-án érkezett meg sikeresen a kutatólaborba. A kutatók szerint az aszteroida néhány millió évvel ezelőtt válhatott le eredeti származási bolygójáról, ám ennél jóval idősebb, akár 4,5 milliárd éves kőzetekből is állhat.

Forrás és borítókép: Kínai Nemzeti Űrügynökség (www.cnsa.gov.cn)

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2020.12.17 9:18


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Ezüsthidat rajzolt a hold a Balatonra
Vajon látjuk majd az év negyedik teliholdját?
F1 2024: Az időjárás is beleszólhat a Kínai Nagydíj hétvégéjébe