Sáros esőt hozhat az Adria felől érkező front

Erőteljes déli áramlással a magasban jelentős mennyiségű szaharai por áramlik térségünkbe, melyet az éjjel érkező hidegfronti csapadék könnyen kimoshat a légkörből.

A Földközi-tenger fölött egy meglehetősen erős mediterrán ciklon örvénylik, melynek hidegfrontja kedd hajnalban szokatlan módon délnyugat felől, az Adriai-tenger irányából érkezik meg hazánkba.

Szaharai por okozhat sáros esőt

Forrás: Meteociel.fr

Ez a hosszan elnyúló hidegfront a Szaharából nagy mennyiségű port kapott fel, amely aztán a magas légköri áramlásokkal Dél- és Közép-Európa fölé kezdett el sodródni, ahogy ez a fenti animáción is jól látható. A front mentén előforduló csapadék ezeket a parányi porszemcséket pedig könnyen kimoshatja a légkörből, ami sáros esőt eredményezhet.

Szaharai por koncentrációja mikrogramm/köbméterben Európa délnyugati felén hétfő délelőtt 11 órakor (Térkép forrása: windy.com)

Mikor számíthatunk sáros esőre?

A front csapadékzónája nem sokkal éjfél után éri a nyugati, hajnalban a középső, kedd délelőtt pedig a keleti országrészt. Az előrejelzések szerint még ekkor is jelentős mennyiségű szaharai por lesz a légkörben fölöttünk, így jó eséllyel több helyen is előfordulhat sáros eső.

Várható porkoncentráció a csapadékzóna megérkezése idején hazánkban (Forrás: windy.com)

Borítókép: Ráduly László korábbi fotója

Szerző: Időkép
Megjelent: 2018.10.29 14:19


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Minket nem, de az Adriát letarolta a front
Hidegfront vonult át az éjjel
Szerdán újra 20 fok fölé mentünk