Napkitörések hete

Csütörtök délben érte el a Földet az X5.4-es napkitörés szele.

Újabb anyagfelhő tart a Föld felé (péntek 19:42): A spaceweather.com információi szerint a péntek hajnali 4 óra 58 perckor történt M6-os erősségű kitörés nyomán közvetlenül a Föld felé tart egy újabb anyagfelhő, mely jelen számítások szerint vasárnap reggel 8 óra körül éri el a Földet. A következő éjszakákon is lesz tehát némi esélye a sarki fénynek.

Nap aloldalunkon mostantól élőben követhető a NOAA OVATION 5 perces sarki-fény előrejelzése.

Erős geomágneses vihar (péntek 15:31): Az elmúlt napok legerősebb geomágneses viharát észlelte a NOAA - a K-Index értéke idén először elérte a 7-est (balra), harmadfokú geomágneses riasztási fokozat van érvényben.

Újabb kitörést várnak (péntek 12:56): A NOAA szakemberei szerint 40%-os eséllyel ma újabb X-es erősségű kitörést hoz az elmúlt hét eseményeiért felelős AR1429 jelű napfoltcsoport. A korábbiakkal ellentétben most közvetlenül a Föld felé néz az AR1429, így egy X erősségű kitörés jelentős eseményeket okozna. Az esetleges kitörést a Nap oldalunkon felül lévő röntgensugárzás grafikonok fogják először mutatni.

Észak-Európában volt sarki fény (péntek 12:54): Svédországban, Finnországban és Izlandon is káprázatos sarki fény volt az éjjel, már 1 másodperces expozícióval is fényes képek voltak készíthetőek - írja a spaceweather.com. Idehaza sajnos nem volt látható a jelenség.

Sarki fény előrejelzés (péntek 0:24): Balra a NOAA Ovation modell 0 óra 45 percre szóló sarki fény előrejelzése látható. Jelen számítások szerint a brit szigetek északi felén és Skandináviában látható a jelenség. A képen a piros vonal jelzi a láthatósági határt.

Forrás, élő előrejelzés: NOAA OVATION

Gyengébb lett, mint várták (csütörtök 20:21): A Földön a vártnál gyengébb lett a geomágneses vihar - írja a spaceweather.com. Az esetleges éjszakai sarki fényt megfigyelését közben tovább nehezíti, hogy az ország jelentős részén borult az ég.

Ma éjjel ismét lehet sarki fény (csütörtök 13:05): Érdemes megtekinteni a NOAA előrejelzési animációját, a modellfutás magyar idő szerint este 10 és éjjel 3 közé ad jó esélyt sarki fény kialakulására. Sajnos ma éjjel a tegnapinál felhősebb lesz az ég.

Jobbra: sarki fény csütörtök reggel Grönland felett (Sándor Péter olvasónk fényképe Facebook profilunkon)

Ideért a napkitörés (csütörtök 12:51): A NOAA jelentése szerint elérte a Földet a tegnap hajnali napkitörés anyagfelhője, a protonsugárzás 5240 pfu-ig* emelkedett. Sarki fény riadót adott ki a spaceweather.com.

Növekszik a protonsugárzás (csütörtök 12:19): Továbbra is emelkedik a sarki fényt is létrehozó protonsugárzás a Föld közelében, dél körül a legalább 10 MeV-os protonsugárzás mennyisége a 4000 pfu-t* is elérte. A  harmadfokú riasztást 1000 pfu felett adják ki, ilyenkor az asztronauták és a magasan szálló repülők személyzete megemelkedett sugárzásnak vannak kitéve.

Az 1 pfu jelentése: 1 négyzetcentiméteren 1 másodperc alatt 1 részecske halad át, azaz egy négyzetméteren percenként 600 ezer. Ezekben a percekben tehát egy átlagos űrhajóst védőöltözet nélkül percenként 3 milliárd (!) nagyenergiájú protonrészecske érne el - szerencsére ettől megvéd minket a Föld mágneses "köpenye".

Előzmények

Szerdán hajnali 1 óra 24 perckor X5.4-es erősségű napkitörést észlelt a NASA, mely az aktuális napfoltciklus második legnagyobb kitörése volt. A kitörés a Nap Föld felőli oldalán történt, így a koronaledobódás bolygónkat is eléri majd.

A hétfői X1.7-es erősségű kitörés szele szerda reggel érte el bolygónkat, mely Amerikában még a 45,2-es szélességi fokon is látható sarki fényt okozott.

A spaceweather.com információi szerint az X5.4-es kitörés anyagfelhője csütörtökön reggel éri el bolygónkat, nem kizárt, hogy Európa délebbi felén is megfigyelhető lesz sarki fény. A várható érkezés időpontja a legfrissebb becslések alapján magyar idő szerint reggel 7 óra 25 perc, az időablak éjféltől délután 2 óráig van nyitva. Érdemes lesz tehát közvetlenül pirkadat előtt kémlelni az eget.

Várakozások szerint a hétfői kitörést követő másodfokú riasztás után éjjel nem kizárt, hogy harmad, vagy akár negyedfokú geomágneses-vihar riasztás léphet életbe - írja a spaceweather.com. A NOAA ismertetője szerint ilyenkor már előfordulhat akadozás az áramállátás biztosításában, sőt néhány műhold pályáját is lehet, hogy korrigálni kell.

Várjuk fényképeiket!

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2012.03.07 20:30


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Látványos sarki fény ragyogott fel péntek este
Észlelőink is rózsaszínben látták a világot - fotókon a péntek esti sarki fény
Sarki fény alatt bugyog a láva Izlandon