Saját IP modul készítése

Részletes leírás arról, hogy hogyan tudunk otthon IP modult illeszteni saját időjárási állomásunkhoz, webkameránkhoz.

Mit kell, és hol lehet megvásárolni?

TP-LINK TL-WR1043ND ver.1.7 típusú vezeték nélküli router. Az 1.7 a hardware verziószámot jelenti.

- A pontos típust a doboz jobb oldalán található címkén, és a router alján található "Serial number" címkén találhatjuk: Model: TL-WR1043ND ver.1.7

- Ettől magasabb verzió esetén ne kockáztassunk, inkább azonnal, 3 napon belül vigyük vissza a routert.

FIGYELEM! eltérő típusú router nem fog működni!

2011 elején ez bruttó 12-13 ezer forint körül szinte bármely számítástechnikai üzletben beszerezhető argep.hu keresés

Mit fog tudni?

1. WS23XX időjárás állomással (USB-Soros átalakítóval) összekötve számítógép nélkül kiolvasni annak mért adatait, és percenként feltölteni a pro.idokep.hu archiváló rendszerébe, és idokep.hu térképeire.

- Minden, WS2300-es sorozatba tartozó időjárás-állomás támogatott, mint pl. WS2303,WS2305,WS2307,WS2350

- A pro.idokep.hu oldalon a korábban mért összes archív adat lekérdezhető, grafikonon ábrázolható

- Az idokep.hu térképein az amatőr észlelők, és azok automatáik által mért adatból látványos vizualizációk készülnek 10 percenkénti frissítéssel


2. Webkamera képének feltöltése az idokep.hu webkamerák oldalára.

Ajánlott, és bevált webkamera: Logitech C905

- 2011 elején ez bruttó 17-18 ezer forint körül kapható: aktuális árak

- képminősége megegyezik a BalatonbogláriBalatonszárszóiKendig-csúcsi kamerákéval

Támogatott webkamerák listája

Támogatott Logitech kamerák részletesen!

- Az idokep.hu oldalon bárhonnan, bármikor elérhető a legfrissebb kamerakép, az utóbbi 24 óra képkockái, és az elmúlt napok gyorsított videói

- A 4db LAN portján a 192.168.179.* hálózatból DHCP címkiosztással hálózati címfordítással tovább osztja a WAN portján kapott netet.

- Energiatakarékos, maximum 4W-os, alacsony fogyasztás (egy hagyományos számítógép minimum 90W-os teljesítményfelvétellel rendelkezik)

- Az összes FTDI, Prolific PL2303, és Silicon Labs cp210x alapú USB-soros átalakító támogatott, ami a hazai piacon kapható átalakítók 99%-át jelenti.

- USB hub segítségével osztható az USB port, így egyszerre kamera és WS23XX állomás is csatlakoztatható.

Mit NEM fog tudni?

- A firmware frissítése után a router elveszti a gyári garanciáját, az eredeti firmware nem lesz visszaállítható, így mindenki saját felelősségére végezze az átalakítást!

- Az eredeti firmware szolgáltatásai, webes interfésze nem lesz elérhető!

- A vezeték nélküli interfész (ismertebb nevén WiFi) nem használható.

- A WAN portján csak DHCP címkiosztású internetre lehet csatlakoztatni. Pl. közvetlenül ADSL modemre nem lehet rádugni, kell elé egy hagyományos router is, amin már korábban beállítottak az internet-elérést.

- Az időjárás-állomás és a kameraképet más oldalra nem lehet feltölteni vele, csak a pro.idokep.hu, illetve az idokep.hu-ra.

- Canon fényképezőgépeket nem tud kezelni

- Oregon WMR, és FWS-20 állomást sem lehet rá csatlakoztatni, csakis WS23XX-et.

A teljes, még több képpel kiegészített leírást itt olvashatják >>

 

Telepítés

Töltsük le az átalakításhoz szükséges firmware frissítést innen.

Csatlakoztassuk a számítógépünket a routerhez kapott UTP patch kábellel a TL-WR1043 router egyik tetszőleges LAN portjába.

Nyissunk egy böngészőablakot, és írjuk be a következő címet: http://192.168.1.1

- amennyiben hibaüzenetet kapunk, ellenőrizzük a következőket:

- Windows esetén nem állítottuk-e el DHCP címkosztásról a hálózati csatolót? Állítsuk azt automatikus címkiosztásra.

- Ha a számítógépünk korábban ugyanazon hálózati csatolóval csatlakozott az internetre, újítsuk meg a hálózati címünket, vagy indítsuk újra a számítógépet.

- A bal oldali menüből válasszuk a "System Tools", majd a "Firmware upgrade" menüpontot.

- A "Choose File" gomra kattintva adjuk meg a korábban már letöltött filet.

- Kattintsunk az Upgrade, majd a megerősítés gombra

- Várjunk türelemmel, míg a frissítés befejeződik. Ez idő alatt ne húzzuk ki a routert, mert véglegesen használhatatlanná tehetjük azt.

- Ismételten újítsuk meg a számítógépünk hálózati csatolóján az IP címet. Ekkor a 192.168.179.x hálózatból fog az eszköz kiosztani számunkra IP-t.

- Böngészőben a http://192.168.179.1 címet beírva már az Időkép IP moduljának felülete fog minket köszönteni.


A WS23XX által mért adatok kiolvasása

Csatlakoztassuk a WS23XX időjárás állomásunkat az IP modul USB portjába. (egyes típusoknál, mint pl. a WS2350-nél USB-soros átalakítóra lesz szükségünk). 1-2 perc után a kiolvasás megtörténik, és láthatjuk a mért adatokat. A külső thermo-hygro szenzor csatlakoztatása nélkül is ki kell tudnia olvasni az adatokat.

Az IP modul internetre csatlakoztatása

- Húzzuk ki a számítógépünkből az UTP kábelt, és csatlakoztassuk azt internetet megosztó routerünkhöz úgy, ahogy az korábban volt.

- Az IP modul WAN (kék) portját a dobozban talált UTP patch kábellel csatlakoztassuk az internetet megosztó routerünk egyik szabad LAN portjába.

- Az internetet megosztó routerünk adminisztrációs felületére kell belépnünk, és megkeresnünk az IP modul számára kiosztott IP címet. Tanulmányozzuk a routerünk dokumentációját!

- Általában a böngészőbe a következő címek egyikét kell beírnunk, típustól és/vagy beállítástól függően:

- Keressünk olyan menüpontot, hogy "DHCP clients", vagy "DHCP list", esetleg "Computers".

- Routerünk IP címét Windows alatt az ipconfig paranccsal is megkereshetjük. A Start Menü Futtatásnál írjuk be, hogy cmd, majd a megnyíló ablakban azt, hogy ipconfig. A rendszer nyelvétől függően az Alapértelmezett átjáró vagy a Default gateway sort keressük (jobbra).

- Az IP modul alján a "MAC ID:" után következő 12 karakteres ún. MAC címet keressük, esetleg kettősponttal tagolva. Pl.: 0018842a4488 vagy 00:18:84:2a:44:88 - ehhez keressük ki a hozzá tartozó IP címet (a képen 192.168.1.21). Az IP illesztők mindegyike 0018-as MAC címmel kezdődik.

- Ha a listában sok cím szerepel, az IP modul alján található "MAC Address" címkén található MAC címmel azonosíthatjuk be, melyik IP címet osztotta IP modulunknak a router.

- Ha megvan az IP modul IP címe, írjuk be annak címét a böngészőnkbe. Pl.: http://192.168.1.21 Itt ismét látni fogjuk az időjárás állomás kiolvasott adatait.


A WS23XX állomás adatainak feltöltése a pro.idokep.hu oldalra

- Ha még nincs azonosítónk a pro.idokep.hu oldalon, akkor regisztráljunk egyet itt.

- A megadott e-mail címre küldött megerősítő e-mailben kattintsunk a megadott linkre. Ezek után már be is jelentkezhetünk a pro.idokep.hu oldalra.

- A Beállítások -> Állomások menüpontban az Új gombra kattintva adjunk meg egy tetszőleges állomásnevet, majd egy jelszót.

- Ha már rendelkezünk az idokep.hu oldalon felhasználói azonosítóval, akkor az állomásnevet és jelszót állítsuk azzal megegyezőre. Az Időkép térképeire csak így fognak tudni áttöltődni a mért értékek.

- A Helyszín mezőben kezdjük el gépelni a településünk nevét, majd az ajánlott listából válasszuk ki a megfelelő települést. Az egérrel másik mezőbe kattintva ekkor automatikusan kitöltődnek a választott település koordinátái.

- Az állomásunk pozícióját pontosíthatjuk a térképre való kattintással, vagy a szélességi és hosszúsági fokok kézi megadásával.

- Az IP modul felületén az Automata -> Beállítás menüben állítsuk be az automatánk nevét és jelszavát.

 

További, részletes leírást az időjárás szenzorainak megfelelő elhelyezéséről, jogi közleményekről, illetve webkamera csatlakoztatásáról itt találhatnak >>

Szerző: Kiss András
Megjelent: 2011.01.10 17:13


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Ezüsthidat rajzolt a hold a Balatonra
4-5 centi friss hó borította a Kékest
Kifehéredett a Kékes az est leple alatt