Rovarhotel házilag

A fenntarthatóság jegyében saját kertünkbe is készíthetünk rovarhotelt, mutatjuk is, hogy hogyan.

Nem egy nagy ördőngősség, mégis nagy örömet szerezhetünk a természet iránt érdeklődő gyerekek, valamint a kert legapróbb lakói, a rovarok számára, ha ún. rovarhotelt készítünk.

Dornyi Gyula észlelőnk korábbi fotója Szentendréről

Apró méretük ellenére ugyanis hatalmas és alapvető szerepük van a mindennapi életben. Segítenek a talaj lazításában, a növények beporzásában, valamint a táplálékláncban is kiemelten fontos szerepet játszanak.

Egyre több a beépített terület, a rovarok pedig emiatt tömegesen veszítik el élőhelyeiket, a rovarpopuláció évek óta rohamosan csökkenő tendenciát mutat.

A rovarhotel egész évben optimális körülményeket teremt lakói számára: sokaknak átmeneti otthont jelent, más rovarok fészekként használják, a növényi részekkel táplálkozó rovaroknak táplálékot is biztosít, egyes fajoknak pedig a téli hibernálódás időszakában nyújt menedéket - írja az ÉletSzépítők Magazin. Nem mellesleg olyan rovaroknak ad otthont, melyek segitenek megvédeni a kertet a kártevőktől (a tetvek, atkák elfogyasztásával).

Szinte bármilyen természetes anyag felhasználható rovarhotelhez: háncs, kéregdarabok, faágak, fúrt lyukakkal ellátott fahasáb, bambusz, nád, toboz, dióhéj, szalma, homok, apró kavicsok, kövek, lyukacsos tégla, tetőcserép, agyagedény, raklap, fém háló stb. Minél zegzugosabb és változatosabb a hotel, annál többfajta kis lakó várható. Méretét tekintve lehet egészen kicsi, madáretető nagyságú, de akár asztalnyi méretű is.

A Swisscham Hungary a Népligetben helyezett ki egy saját rovarhotelt, ezzel is felhívva az emberek figyelmét a környezetvédelem fontosságára.

Várjuk a további fotókat az otthon készített rovarhotelekről! 

Rádai Roland képe Békéscsabáról, köszönjük!

Király Csilla fotója a Vácrátóti Botanikus Kertből

Borítókép: Zöld Források csapata

Szerző: Nagy-Kurunczi Rita
Megjelent: 2022.09.24 12:22


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Porördög kavarta fel a szombat délutánt
Egy órával rövidebb lesz az idei húsvét
Ilyen volt a tél utolsó teliholdja