Rossz tűzifa

Jóval többet árt a helytelen lakossági tüzelés, mint a pöfögő autók és gyárkémények.

Nagyrészt a helytelen lakossági tüzelés felel a légszennyezettségért - hangsúlyozta az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára hétfőn Budapesten - írja az MTI.

Az iparból és a közlekedésből származó szálló por (PM10 és PM2,5) valójában csak 25%-ban felelős a légszennyezettségért, nagyobb részben a lakosság helytelen tüzelőanyag-használata okozza a szennyezést, ellenben a hiedelemmel, miszerint az előbbi a nagyobb gond - derült ki a témában végzett közvélemény-kutatásból. 

Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a hétfői budapesti sajtótájékoztatón hansúlyozta:

nagyrészt a helytelen lakossági tüzelés felel a légszennyezettségért

A kutatásban megkérdezett emberek 25%-a szeint pedig a légszennyezettség a legnagyobb környezetvédelmi probléma és ez ellen a kormánynak kell tennie figyelemfelhívással, központi kormányzati tájékoztatással. Ezért elindították a

"Fűts okosan!" kampányt,

amelynek célja a légszennyezettség, valamint a fűtési költségek csökkentése. Oldalukon egyebek mellett a helyes lakossági tüzelési módokról lehet tájékozódni. Nemcsak tilos, az egészségre veszélyes például kerti és háztartási hulladékot égetni, faroslemezzel, laminált lapokkal tüzelni és a lignittel való fűtés. Ennek ellenére a válaszadók 14%-a hulladékkal is tüzel, miközben azt jogszabály tiltja.

Borítókép: Szerkesztőségünk

Szerző: Herrmann Dóra
Megjelent: 2019.10.21 23:08


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Már veszélyesen sok volt a por a levegőben
Országszerte kitisztult a levegő
Tovább romlott a levegő minősége