Róma nagyságú jégself tört apró darabjaira az Antarktisznál

A Róma nagyságú Conger-jégself néhány nap alatt teljesen összeroppant a szokatlanul magas hőmérséklet miatt.

Szokatlanul erős hőhullám érte el az Antarktiszt a múlt héten, amelynek eredményeképpen 47 fokkal volt melegebb a kontinens keleti részén, mint az alapul vett sokéves átlag.

A rendkívüli meleg hatására az 1200 négyzetkilométer felszíni kiterjedésű Conger-jégself összeroppanása március 5 és 7. között kezdődött, majd március 15-én leszakadt és néhány nap alatt darabjaira tört össze.

A jégself mérete nagyjából Róma területének felelt meg

A jégselfek fontos szerepet játszanak a szárazföldi jég visszatartásában. Nélkülük a szárazföldi jég gyorsabban áramlik az óceánba, ami a tengerszint emelkedéséhez vezet.

Legutóbb a 2000-es évek elején a Larsen B jégself leszakadása volt ilyen horderejű esemény, igaz, a Conger-jégself ehhez képest viszonylag kicsi. A tudósok, sarkkutatók azon is meglepődtek, hogy az Antarktisz keleti részén történt ilyen jellegű esemény, a köztudatban erre ugyanis egy szilárd, magas,, mozdíthatatlan jégtömbként gondolnak.

Márciusban egyébként a Conger-jégself összeomlásán túl két további gleccserről is törtek le kisebb darabok a Kelet-Antarktiszon. Mivel a Conger mögötti gleccser kicsi, szerencsére nem lesz komoly hatása, ha bejut a tengerbe. A jövőben az éghajlat felmelegedésével azonban még több jégtábla szakadhat le, ami már globálisan a tengerszint emelkedéséhez vezethet.

Forrás: MTI

A borítókép illusztráció, forrása: Flickr

Szerző: Időkép
Megjelent: 2022.03.26 10:10


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne
Bejelentették: véget ért az El Niño
Ilyen meleg telünk még nem volt a mérések kezdete óta