Ritkán látható közelségbe került a Vénusz és a Fiastyúk

Látványos és ritka csillagászati együttállásra került sor péntek este, melyet szabad szemmel is jól meg lehetett figyelni.

Ritkának számító csillagászati együttállásnak lehettünk szemtanúi tegnap: a fényesen ragyogó Vénusz bolygó, népies nevén Esthajnalcsillag és a Plejádok (Messier 45), közismertebb nevén a Fiastyúk nevű nyílthalmaz találkozott egymással a nyugati égbolton péntek este, naplemente után.

A Fiastyúk a Földtől 443 fényévre, a Bika csillagképben elhelyezkedő nyílthalmaz. Hét nagy csillagát szabad szemmel is jól meg lehet figyelni (ezért Hetesnek is szokták nevezni), de valójában körülbelül 3000 csillagból áll.

Vénusz-Fiastyúk együttállás viszonylag gyakran (évente) megfigyelhető, de ilyen közel csak 8 évente kerülnek egymáshoz, így a következő közeli együttállásra 2028-ban számíhatunk.

A látványos együttállásról gyönyörű felvételek születtek. 

Lázár Endre fotója

Jónás Károly fotói

Horváth Zsolt fotója

Pócsai Sándor fotója

Jakab Zoltán által üzemeltetett balmazújvárosi webkameránk felvételeiből készített videóösszeállításunkon március 28-tól kezdve követhetjük nyomon hogyan került egyre közelebb egymáshoz a két égi objektum. A felvételen emellett megjelenik a Nemzetközi Űrállomás (ISS), a Starlink műholdarmadája, és még egy hullócsillag is felvillan.

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2020.04.04 14:29


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Főn melegíti a levegőt a Mátra, Bükk és a Zemplén lábánál
Hétvége: kora nyárias meleg, de a záporoktól, zivataroktól még nem szabadulunk meg
Félhavinál több eső esett néhol