Részleges holdfogyatkozást is hoz a szeptemberi telihold

Bár a holdfogyatkozás mértéke nagyon minimális lesz.

Szerdán láthatjuk az idei kilencedik teliholdat. Szeptember 18-án hajnalban keredik ki teljesen égi kísérőnk, de még szerda este is megfigyelhetjük szinte teljes egészében, ugyanis ekkor még 99,5%-os lesz - olvasható az Ng.24.hu oldalán. A holdkeltére szerda este a napnyugtát követően kerül sor, keleten 18 óra 52 perckor, Budapesten 19 óra 02 perckor, nyugati határainknál pedig 19 óra 12 perckor.

Viszont ennek a teliholdnak lesz egy érdekessége is.

Szerda hajnalban részleges holdfogyatkozást is megfigyelhetünk,

bár mértéke nagyon minimális lesz, ugyanis mindössze az árnyék a Holdnak csak a 3,5%-át takarja majd el. Viszont mint minden holdfogyatkozás esetén, itt is lesz félárnyékos fázis, mely hajnali 2 óra 40 perckor veszi kezdetét, és pár perccel holdnyugta előtt ér véget. A részleges holdfogyatkozás 4 óra 12 perckor kezdődik, ekkor éri el az árnyék a holdkorong jobb felső peremét. Égi kísérőnk ekkor a délnyugati horizont felett nagyjából 20-22 fokos magasságban lesz látható.

Égi kísérőnk augusztusban | Fotó: Ondok Lilla (Budapest - Békásmegyer)

A részleges holdfogyatkozás 4 óra 44 perckor éri el maximumát,

majd 5 óra 16 perckor ér véget, mikor a Hold már csak 10-13 fokos magasságban lesz a horizont fölött. Viszont nagy látványosságot ne várjunk, ugyanis annyira kis mértékű lesz ez a részleges holdfogyatkozás, hogy az árnyékos rész most nem is látszik majd vörösesnek, mint a nagyobb mértékű holdfogyatkozások esetén.

Szerda hajnalban a megfigyelést több tájegységünkön is felhők zavarhatják meg, de lesznek kevésbé felhős tájaink is, viszont szerda este már többfelé lesz gyengén felhős, illetve derült az ég.

Borítókép: Ancika0811 (Püspökladány)

Időjárással kapcsolatban szívesen várjuk képeiteket, sztorijaitokat.


Láttál már részleges holdfogyatkozást?

◎ Igen

◎ Nem

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: Kedd 14:45


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Aki nem látta, most megnézheti a részleges holdfogyatkozást
A műholdon már látszik, ahogy jön az enyhülés
Műholdfelvételen, ahogy a forró nyár felperzseli a Kárpát-medencét