Részleges holdfogyatkozásban volt részünk

Szombaton este, 21:35 és 22:54 között volt látható az égen, ahogy a félárnyék a holdkorongra ér.

Részleges holdfogyatkozásra készülhetünk a ma esti órákban, ráadásul az ország nagy részén kedvezőek lesznek a légköri feltételek, hiszen eleinte kevés lesz a felhő.

Részleges holdfogyatkozás még 2017-ben | Fotó: Hefner Tamás

Pontosan mikor lesz látható?

A félárnyék 20:01-kor ér a holdkorongra, majd lassanként rákúszik, ekkor kicsit olyan érzésünk lehet majd, mintha a Hold kicsit tompábban fényleneg.  

"A részlegesség kezdete 21:35, a Hold déli pólusa közelében kezd el rávonulni az árnyék égi kísérőnkre, 22:14-kor lesz a legnagyobb fázisú és 22:54-ig tart. Ezt követően még mintegy másfél óra van a félárnyék teljes levonulásáig, a fogyatkozás éjfél után, vagyis már 29-én 0:26-kor ér teljesen véget" - olvashatjuk Landy-Gyebnár Mónika csillagászati cikkében.

Mit lehet majd pontosan megfigyelni?

A mai holdfogyatkozás alkalmával a Holdból csak egy kisebb darabkát fed el az árnyék, mégis ritka alkalomnak számít a csillagászati esermények körében. A következő, Magyarországról is látható holdfogyatkozásra ugyanis egészen 2024. szeptemberéig kell majd várnunk, teljes holdfogyatkozás pedig csak közel két év múlva, 2025. szeptemberében lesz.

Hozzászólnál? Várunk Viber csoportunkban!

Borítókép: Rokonál Zoltán korábbi felvétele

Szerző: Nagy-Kurunczi Rita
Megjelent: 2023.10.28 17:53


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Ma este ismét a holdsarlóban gyönyörködhetünk
Hullócsillagok szelték át az éjszakai égboltot
Idén negyedjére derengett fel a sarki fény