Így festett fentről a szerdai vihar

Képek és videók a hőségzáró hidegfront során felbocsátott meteorológiai ballonunk fedélzetéről.

Mint ahogy minden évben, idén is adódott olyan alkalom, illetve olyan érdekes, különleges időjárási helyzet, amikor (ismét) érdemesnek tűnt kamerákat is telepíteni meteorológiai ballonunk fedélzetére. A július 13-án érkezett hőségzáró hidegfront minden kétséget kizáróan ilyen volt, meg is céloztuk Fonyódligetet, ott is az Éden üdülőházat, mely a felbocsájtási helyszínt biztosította számunkra - köszönjük! 

A videó előtt - ezt a képet rögzítette stábunk a felbocsájtás helyszínén, Fonyódligeten, kb. 30 perccel az emelkedés kezdete után. A szonda kb. ekkor érte el a felette elhelyezkedő üllőt -

A képeket is tartalmazó videót természetesen teljes képernyőn, Full HD-ban érdemes nézni. Íme -

A ballont és a kamerákat az emelkedés első néhány száz méterén úgy lökdöste a szél, hogy a képek és a videók is teljesen elmosódtak, ezért nem látható a felbocsájtás pillanata a felvételen. A troposzférában szinte végig lengedezett a szonda, cserébe viszont a sztratoszférában hihetetlenül stabillá vált, szinte mozdulatlanul emelkedett az üllők elhagyása után.

A videó első részében a mindig szépséges Balatont csodálhatjuk, a felette kavargó felhőkkel, nyugati irányban pedig a közeledő zivatarcellák pereme tűnik fel. A ballon ezután eléri, majd behatol a fölötte elnyúló gigászi üllőbe, majd viszonylag gyorsan kiemelkedik onnan.

Ezután láthatjuk, ahogy a távolban további zivatarrendszerek üllői nőnek magasra, és terülnek szét a troposzféra és a sztratoszféra határán - később pedig a lemenő nap fényjátékát csodálhatjuk, ahogy felülről megvilágítja a felhőket, amelyek árnyékot vetnek egymásra, furcsa illúziókat keltve (ne felejtsük el, ekkor a föld felszínén már majdnem vaksötét volt, ezek a látszólag nyugodt, méltóságteljes felhőcsodák pedig tomboló viharok formájában pusztítanak alattunk). Majd, amikor már kezd sötétedni, kezdetét veszi a villámok bámulatos tánca a szonda alatt elterülő üllők és felhőcsúcsok alatt. Rendkívül érdekes összefüggések rajzolódnak ki a cikázó kisülések összefüggései kapcsán, ahogy egy-egy nagyobb villám egész "rajokat" kelt. Érdemes végignézni!

A ballon felbocsájtásában nyújtott segítségért nagy köszönet jár a héliumot biztosító Messer Hungarogáz Kft-nek és a felbocsájtási helyszínt rendelkezésünkre bocsájtó Éden Üdülőháznak.

Várjuk nézőink, észlelőink véleményét, meglátásait - köszönjük!

Az Időkép stábja

Szerző: Időkép
Megjelent: 2016.07.17 20:20


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Gázballonok lepték el a Dél-Dunántúlt
Február 15-től a zuhanó ballonok adatait is használják
Rendkívüli szondaeresztéssel készülnek a havazásra