Rengeteg szemetet hoz külföldről az áradó Tisza

Árhullám jön a Tiszán, mellyel nagy mennyiségű kommunális hulladék érkezik a felsőbb, külföldi szelvényekről.

Jókora árhullám indult meg a Tisza felső szakaszain és a Szamoson. Tiszabecsen 1,5 méteres, Vásárosnaménynál 3 méteres vízállás-emelkedést tapasztaltak. Az áradás a másodfokú árvízvédelmi készültségi szintet is elérheti. A víz hatalmas mennyiségű szemetet szállít Ukrajnából és Romániából az országba, a szakemberek kedd reggelig 911 köbméter vegyes hulladéktól tisztították meg a folyót.

 

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatójából kiderült, hogy a Tisza medrének teljes szélességében érkező úszó hulladékot, szemetet és más idegen anyagokat Aranyosapátinál néhány napos, míg Vásárosnaménynál tíznapos időtartamban, részleges mederelzárással távolították el a nyíregyházi vízügyi szakemberek, a két helyszínen III. fokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendeltek el.

Szegeden a frissen átadott a tiszai Partfürdő kikötőjének stégeit a felhalmozódott hulladék miatt bontani kényszerülnek, a fennakadt szemét a hajóbeállókat is megrongálta. A szeméthalmok most a part mentén haladnak tovább, veszélybe került a vitorlás kikötő és a strand is.

Felvételek:  Bodnár Zsolt (Három Határ Hírei)

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2020.06.24 9:40


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Keleten 15 fokkal volt melegebb, mint az Alpokalján
Elöntötte a Balaton a badacsonyi strandot
Már most megjelent az első tiszavirág