Hőhullám az USA nyugati részén

Rendkívüli hőség tombol az USA nyugati államaiban, több városban is rekordot döntött a meleg.

Egy magasnyomású légköri képződmény és azt kitöltő szokatlanul forró levegő okoz az USA nyugati államaiban péntek óta rendkívüli hőséget. A Földön eddig valaha mért legmagasabb hőmérséklet - 56,7 fok, melyet 1913. július 10-én mértek a Halálvölgyben (Death Valley, USA) - azonban várhatóan nem kerül veszélybe.

Pénteken Arizona államban már 45 fok fölé kúszott a hőmérő higanyszála árnyékban, Phoenix-ben 46,7, míg a kaliforniai Death Valley-ben 51 fokot mértek aznap. A hétvége folyamán több városban is rekord dőlt, az 1288 méteres magasságban fekvő Salt Lake Cityben 40,6; Corpus Christiben, Texas állam tengerparti részén 42 fokig emelkedett a hőmérséklet; míg Las Vegasban 46,1 fokos forróság tombolt, így ott nem dőlt meg az eddigi 47 fokos melegrekord.

Az előrejelzések szerint a szokatlan melegnek egyelőre nincs vége, számítások szerint a napokban Death Valley-ben 53-54 fokot is könnyedén elérheti a hőmérséklet. Ráadásul a rendkívüli hőhullám az egyik legszárazabb tél után sújtja a térséget, több régióban is erdőtüzektől tartanak.

A lakosok sem bírják a nyomasztó hőséget, emberek százait kellett a hétvége folyamán a meleg okozta tünetekkel kezelni. A közösségi helyiségeket, könyvtárakat, valamint a hajléktalanokat befogadó szállásokat pótlólagos klímaberendezésekkel szerelték fel. Phoenix-ben az állatkerti tigriseket fagyasztott pisztrángokkal etették.

Forrás: BBC, NyáriLap, Híradó

 

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2013.07.01 12:43


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
Milliónyi pihe járta táncát napnyugtakor (videó)
60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban