Rekordszűk az északi jég

Soha nem volt még ilyen kicsi az Északi-sark jege, és továbbra is zsugorodik.

Aggasztó a helyzet az Északi-sarkon, a jégtakaró ugyanis soha nem látott mértékben olvadt fel.

Balra látható a sarki jégtakaró kiterjedése az elmúlt években. Jól látható, hogy a valaha mért legrosszabb állapot a mostani, sőt, szeptember végéig a helyzet további romlása várható. (Ld. piros csík, kattintással nagyobb változatban is megtekinthető).

Mindezidáig a 2007-es évet könyvelték el a szakemberek a legforróbb évnek, ugyanakkor a grafikonon is jól látszik, hogy augusztus elején az akkorinál is rosszabb állapotba került a sarki jég, a napokban pedig minden eddiginél kisebbé vált.

A helyzet akkor fordult ilyen rosszra, amikor augusztus 4-én egy igen erős ciklon került a Jeges-tenger fölé, mely enyhébb levegőt szállított erős széllel, nagy mennyiségben a sarki területekre, kiolvasztva az amúgy is megvékonyodott jégtakarót.

A kiolvadt víz egy része természetesen a téli-tavaszi szezonban visszafagy, a hátramaradó rész viszont a tengerszint emelkedéséhez járul hozzá.

A felolvadás eredményeként ismét hajózhatóvá vált az északnyugati átjáró, valamint jelentős kőolajkészletek váltak könnyebben elérhetővé.

Forrás: AMSRE, NSIDC

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2012.08.30 11:13


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Űrmedúza úszott át a sarki fényben
Alapos útmosás, jégeső kísérte a zivatarokat
A sarki fény is megjelent a nap végére