Rekordszámú daru gyülekezik a Hortobágyon

Száznyolcvankétezer-hétszáznyolcvan, igen, 182 780 daru éjszakázott pár napja a Hortobágyon.

Mintegy három évtizede végzi a Hortágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata a Hortobágyon az őszi vonulási időszakban itt tartózkodó darvak számolását - derül ki a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának a cikkéből. 

Gyülekező darvak a Hortobágyon | Fotó: Ztneroza

Míg az 1980-as évek végén alig háromezer volt az ősszel itt lévő darvak száma, addig napjainkra számuk jócskán átlépi a százezret. 

A darvak számára a Hortobágy szolgál legjelentősebb vonulóhelyül a világon.

A mindössze egy emberöltő alatt lezajlott jelenségnek, az ún. balti-magyar vonulási útvonal ennyire fajsúlyossá történő válásának hátterében változatos okok húzódnak. Európai léptékben a legjelentősebb tényező mind közül, hogy a faj európai költőállománya továbbra is erőteljes növekedést mutat, a faj nagy sikerrel hódítja vissza a korábbi elterjedési területének költésre alkalmas élőhelyeit a kontinensen.

Röptükben | Fotó: Ztneroza

A Hortobágyi Nemzeti Park területén az őszi vonulás során kiterjedt, nyugalmat biztosító sekély vizű éjszakázóhelyek láncolatával találkoznak az itt tartózkodó madarak, míg a védett területen kívül jelentős kiterjedésben találnak könnyen hozzáférhető táplálékbázist biztosító learatott kukoricatarlókat - olvashatjuk a HNP cikkében.

 mi lehet az oka, hogy idén rekordszámú madarat számoltak össze?

Idén az északabbi területekről a vonulási beáramlásokat beindító fronthatások után viszonylag kedvező és hosszantartó nyugodt időjárási viszonyok uralkodtak, az éjszakázásra alkalmas sekély vizes helyszínek száma és állapota is igencsak optimális volt, továbbá az őszi időszakban a faj számára legkönnyebben hozzáférhető táplálékforrást jelentő kukorica szempontjából is kedvező évet tapasztalhattunk.

Nem meglepő tehát, hogy 2023. október 12-én, azaz múlt hét csütörtökön rekordszámú madarat, összesen 182 780 észlelt példányt számoltak össze a szakemberrek. Ezzel a számmal pedig rekord dőlt: soha nem tartózkodott még egyszerre ennyi daru a Hortobágyon.

Borítókép: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága

Szerző: Nagy-Kurunczi Rita
Megjelent: 2023.10.19 18:34


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Porördög táncolt a szántóföld fölött Zemplénben
Főn melegítette a levegőt a Mátra, Bükk és a Zemplén lábánál
Zivatarok robbantak ki szombaton, miközben keleten meglett a 30 fok