Rekordot dönthet a forróság

Kedden 38, szerdán akár 40-41 fok is lehet, újabb napi melegrekordok dőlhetnek meg.

Rákapcsol a hőség, kedden és szerdán rekorddöntő meleg lehet. Kedden száraz, napos időben lesz részünk, délután majdnem mindenütt átlépjük a 35 fokot. A legmelegebb a déli tájainkon várható, itt 38 fok környékére emelkedik a hőmérséklet, de északon is csak pár fokkal mérhetünk alacsonyabb értékeket. Az erre a napra vonatkozó hivatalos hőmérsékleti rekord 38,2 fok 1991-ből, Tokajról (OMSZ).

Élénk, erős délies széllel érkezik a forró levegő. Animáción a magasabb vertikális szintek hőmérsékleti előrejelzése és az uralkodó szélirány:

Szerdán nyugatra egy gyenge hidegfront érkezhet többfelé záporral, zivatarral, emiatt az északnyugati tájakon 30 fok közelében maradhatnak a maximumok. Keleten viszont fokozódik a forró, fülledt idő, Csongrád-Csanád és Békés megye egyes részein

akár 40-41 fok is lehet.

A Dunától keletre csak a késő délutáni órákban érkezhet lokális csapadék. A július 14-ei rekordot 39 fokkal Eger tartja 1908-ból (OMSZ). Ez a 113 éves rekord is veszélyben van a szerdára várható extrém csúcshőmérsékletek miatt.

Borítókép: Kiefer Béla

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2021.07.12 17:49


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Ilyen meleg telünk még nem volt a mérések kezdete óta
A legmelegebb márciusok közé is beférne az idei február
Rekordenyhe volt a tavasz első éjszakája