Rekordok születtek

A múlt hétvége sokak számára emlékezetes marad. Néhány érdekes információ, mely a hatalmas árvíz és orkán erejű szél kapcsán született.

A Jolanda névre keresztelt ciklon kialakulásához egy ún. blocking helyzet vezetett; azaz, hogy egy anticiklon gátolta a nyugatias áramlást, és a peremén a sarki térségek felől hideg légtömegek tudtak megindulni dél felé. A hideg légtömeg leszakadásának, egy magassági hidegcsepp létrejöttének volt köszönhető a mediterrán ciklon Genovai-öböl felett való megjelenése.

A ciklonban a légnyomás vasárnap 992 hPa alá süllyedt. Mivel a képződmény középpontja éppen hazánk fölött helyeződött át, a mérsékelt övi ciklontársainál kisebb mérete miatt a légnyomáskülönbség szűk területre terjedt ki, ez volt az oka az általa előidézett 100-120 km/h feletti széllökéseknek. Hétfőn a Bakonyban 162 km/h-s szelet regisztráltak, amivel megdőlt az eddigi rekord.

  Néhány érdekesség:

- Megdőlt az eddigi rekord, 1988 augusztusában Szarvason 44,5 m/s-os, azaz 160,2 km/h-s széllökést regisztráltak, míg most a Bakonyban található Kab-hegyen mintegy 162 km/h-s széllökést mértek a műszerek. 


&nbsp - A délnyugati határszélen található Sellyén egy nap alatt 98 mm csapadékot mértek, a Dél-Dunántúlon 48 óra leforgása alatt lehullott az átlagos éves mennyiség 1/4-e


  - Szombat óta országszerte átlagosan 100 mm (=liter per négyzetméter) csapadék hullott, ez teljes Magyarországra vetítve összesen 10 ezer milliárd liter, azaz 10 milliárd köbméter víz. Ez megfelel 5 Balatonnyi vízmennyiségnek.

- 24 óra alatt sosem riasztották még annyiszor a tűzoltókat viharkárok miatt, mint péntek estétől szombat estig; számszerűsítve ez több mint 1700 riasztást jelentett.

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2010.05.20 23:51


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szerdán befejezték a Balaton vízeresztését
Örülhetnek a növények: kiadós eső érkezett
Elöntötte a Balaton a badacsonyi strandot