Rekordok dőltek

Szombaton Baján 24,5 °C-ot, Budapesten 22,0 °C-ot mértek. Ez azt jelenti, hogy az országos és a fővárosi rekord is megdőlt.

A felhőtlen égbolt és a mérsékelt-élénk széllel a magasban hozzánk érkező igen meleg, száraz levegő együttes hatásaként az ország több pontján rekord meleget mértek a műszerek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérőállomásán a délutáni órákban a hőmérő higanyszála Baján 24,5 °C-ig kúszott fel . A 2005-ben Sopronban illetve Szentgotthárdon mért 23,2 °C-ot szárnyalta túl a hőmérséklet. Baján kívül rekord meleg volt még Pakson, Sármelléken és Keszthelyen is. Az előbb két helyen 23,5 °C volt a csúcs, utóbbin 23,2 °C meleget regisztráltak a műszerek 15 órakor. Az ugyancsak 2005-ben mért budapesti rekord is a múlté lett, 22,0 °C meleget mértek néhány órával ezelőtt. Az Időkép automata mérőállomásai csaknem mindenütt 20 °C feletti értékeket mértek.

A rendkívül száraz levegőt mi sem bizonyítja jobban, mint a Baján 14 %, Pécsen 15 %, Kecskeméten 16 %, Keszthelyen és Pakson 17 %-os páratartalom. Ennyire alacsony értékeket még nyáron is csak ritkán tapasztalhatunk. A nagy napi hőingás fokozottan igénybe veszi szervezetünket, megnövelheti a megfázásos betegségek kialakulását, főképp, hogy a száraz levegőben a nyálkahártyák is könnyen kiszáradhatnak. A mai napon több helyen 20 °C feletti hőingás alakult ki, érdemes tehát a hajnali órákban útra indulóknak rétegesen öltözni.

Kisebb valószínűséggel elképzelhető a vasárnapi nap folyamán is rekord értékekig melegszik a levegő, ehhez országos szinten 24,8 °C-ot, a fővárosban pedig 23 °C-ot kellene elérnie a hőmérsékletnek.

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2012.03.17 20:56


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Főn melegítette a levegőt a Mátra, Bükk és a Zemplén lábánál
Hétvége: kora nyárias meleg, de a záporoktól, zivataroktól még nem szabadulunk meg
Félhavinál több eső esett néhol