Rekordméretű jégeső pusztított Ausztráliában

A legnagyobb jégdarabok átmérője elérte a 14-16 centimétert.

Hatalmas, 14-16 centi átmérőjű jégdarabok potyogtak kedden Ausztrália keleti részén, a queensland-i Yalboroo és Bloomsbury térségében tomboló heves zivatarból. Mindezt az Ausztrál Meteorológiai Hivatal (BOM) is megerősítette kiemelve azt is, hogy rekord nagyságú jégszemekről lehet szó. Vagyis

a keddi jégesőből kihulló jégdarabok lehetnek az eddigi legnagyobbak, melyeket Ausztráliában hivatalosan észleltek.

A korábbi jégrekordot szintén Queenslandban rögzítették még tavaly októberben, akkor 14 centi átmérőjűek voltak a legnagyobb darabok.

A jégeső nem kis pusztítást végzett a környéken. A több mint 100 km/h-s sebességgel földre érkező jégszemek ablakokat, szélvédőket törtek be, nagy horpadások keletkeztek az autókon. Volt, ahol a házak tetejét is átszakította egy-egy nagyobb jégdarab.

Fotó: Maree Martin

Fotó: Kim Simmons

Fotó: Terri Shepheard

Fotók: Lisa Rea

A fentebb látott méretes jégszemek ritkának számítanak Ausztráliában. Kialakulásukhoz mindenekelőtt extrém labilis légkörre van szükség, ami kedden adott volt Ausztrália ezen részén, hisz amíg az alsó légrétegekben meleg-nedves volt a levegő, addig a magasban száraz-hideg levegő áramlott be. A nagy labilitás erőteljes és tartós feláramlásokhoz vezetett, így a jégszemek sok időt tudtak eltölteni a zivatar jégnövekedési zónájában, ahol végül akkora méretűre híztak, hogy már ez az erős feláramlás sem tudta őket a magasban tartani és győzött a gravitáció.

 

Borítókép: Terri Shepheard

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2021.10.20 15:44


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne
Narancssárgára változott az ég kedden Görögország felett