Rekordmeleg volt az idei szeptember Grönlandon

A sziget középső régiójában átlagosan több mint 8 fokkal volt melegebb az idei szeptember a sokévi átlaghoz képest.

Az álagosnál jóval melegebb időjárást hozott az idei szeptember Grönlandon. A Kopernikusz Klímaváltozási Szolgálata szerint Grönland középső régiója felett átlagosan több mint 8 fokkal haladta meg a hőmérséklet az 1991-2020 közötti átlagot, és a sziget túlnyomó részén ez volt 1979 óta a legmelegebb szeptember.

Átlagos felszínközeli hőmérséklet-percentilis 2022. szeptemberében:

Térkép: Copernicus Climate Change Service/ECMWF

A sziget belsejében 3200 méteres tengerszint feletti magasságon fekvő Summit Camp állomáson szeptember 3-án több órán át 0 fok felett alakult a hőmérséklet. Az állomáson mért maximum érték elérte a 0,4 fokot, ami szeptemberi rekordnak számít. Ezalatt Gröndland fővárosában Nuukban és más partmenti területeken a hőmérséklet 20 fokig emelkedett ezen a napon.

A Nemzeti Hó- és Jégadat Központ (NSIDC) adatai szerint a műholdas megfigyelések kezdetete óta nem látott mértékű hőhullám és olvadás történt Grönlandon szeptember 2. és 5. között. Szeptember 3-án a szigetet borító jégtakaró egyharmadán, mintegy 600 000 négyzetkilométeres területen kezdett el olvadni a jég felszíne.

Az olvadás kiterjedését mutató grafikonon jól látható az extrém olvadási esemény (piros vonal), amikor is Grönland területének 36 %-án olvadt a felszíni jégtakaró:

Ábra: Nemzeti Hó- és Jégadat Központ (NSIDC)

A rendkívüli felmelegedést a megerősödő délies áramlás által szállított enyhébb, nedvesebb léghullámok idézték elő. Ebben a hurrikánok, különösen a Fiona hurrikán is kivette a részét, ami nagy mennyiségű meleg-nedves levegőt "szívott fel" a trópusi régióból, amelyből Grönland is kapott egy nagy adagot.

Címlapkép: Hannes Grobe

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2022.10.07 14:37


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Főn melegítette a levegőt a Mátra, Bükk és a Zemplén lábánál
Egész Közép-Európában nálunk van a legmelegebb
Alapos útmosás, jégeső kísérte a zivatarokat