Rekordmeleg év volt 2019 Európában

Sosem volt még ilyen meleg év a kontinensünkön a mérések kezdete óta.

Az elmúlt nyáron hőhullámok sújtották Dél-Európát, melyek szárazságot okoztak, melegrekordokat döntöttek. Eközben Európa sarkvidéki területein az átlaghőmérséklet nagyjából 1°C-kal volt magasabb a szokásosnál. Mindezek az üvegházhatású gázok kibocsátásának a növekedése miatt következhettek be, így

2019 lett a legmelegebb év Európában a mérések kezdete óta

- adta hírül a Copernicus Climate Change Service (C3S). A C3S mérései szerint 2 Celsius-fokkal volt melegebb az elmúlt 5 év hőmérséklete Európában a 19. század második feléhez képest.

Kontinensünkön 2000 óta eltelt 20 évből 11 tartozik a valaha mért legmelegebb 12 közé.

A bal oldali térkép a 2019-es év hőmérsékleti anomáliáját mutatja az 1982-2010-es időszak sokéves átlagához képest, a jobb oldali ábra pedig kontinensünk évenkénti hőmérsékleti anomáliáját ábrázolja 1979-2019-es időszakban (Forrás: Copernicus Climate Change Service)

2019-ben voltak olyan részei Európának, ahol 4°C-kal volt melegebb a sokévi átlaghoz képest az év bizonyos részeiben. A nyári hőhullámok több nyugat-európai országban rekordokat döntöttek. Az egész bolygónkra nézve a tavalyi év volt a második legmelegebb a mérések kezdete óta, melyet csak a 2016-os év előz meg. Abban az évben az El Niño rendkívül erős volt a Csendes-óceán térségében. A felmelegedés a téli évszakban is folytatódott, Európában és Amerikában sem volt még soha ilyen enyhe a leghidegebb évszakunk, melyről már korábbi cikkünkben részlesebben is írtunk.

Forrás: Copernicus Climate Change Service (C3S)

Borítókép: Gabyyca

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2020.04.23 12:34


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Állati melegen indult a hét
Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
Viszlát, fagy