Rekordmeleg az északi félteke leghidegebb pontján

Új szibériai melegrekord született szombaton méghozzá az északi félteke egyik leghidegebb pontján, Verhojanszkban, ahol 38 fokot mértek.

Már napok óta 30 fokos kánikula tombol Kelet-Szibériában, az északi sarkkör környékén, szombaton pedig rekord méreteket öltött a rendkívüli meleg a térségben. A csúcshőmérséklet helyenként elérte a 35 fokot, de az északi féltéke egyik leghidegebb pontjának tartott

Verhojanszkban 38 fokos maximumot mértek,

ami új melegrekordnak számít nemcsak ezen a településen, de Szibériában is. Az északi sarkkörtől északra sem mértek még soha ilyen magas hőmérsékletet. 

Szombati maximumok Szibériában. Forrás: Ogimet.com

Verhojanszk főleg a kemény telek miatt lehet ismerős sokak számára, hiszen itt mérték az északi félteke legalacsonyabb hőmérsékletét, -67,8 fokot. A kontinentális éghajlatnak köszönhetően azonban olykor előfordulnak melegebb nyarak, amikor a maximum-hőmérséklet a 30 fokot is megközelítheti. A mostani 38 fokos csúcshőmérséklet viszont majdnem 18 fokkal haladja meg júniusi maximum hőmérsékleti átlagot (19,9 fok).

A GFS szombat délutánra vonatkozó 2 méteres hőmérsékleti anomália térképén az átlagosnál jóval melegebb terület. Forrás: WXCharts.com

Az új melegrekorddal a bolygónk egy adott pontján mért legnagyobb hőmérséklet ingadozás (abszolút minimum és maximum különbsége) is növekedett: 105,8 fok az új érték. 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2020.06.21 13:42


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
Milliónyi pihe járta táncát napnyugtakor (videó)
Egyre melegebb idő jön hétvégén