Rekordmeleg az Atlanti-óceán északi részének vize

Az átlagosnál 1 fokkal melegebb az óceán vízfelszíne az Észak-Atlanti térségben. Még nem mértek ilyen magas vízhőmérsékletet.

Jelentős melegedés figyelhető meg az elmúlt hónapokban az Észak-Atlanti-óceánon. A NOAA adatai szerint az óceán felszíne már március elején a korábbi rekord fölé melegedett, és jelenleg is rekordmagas, 22,8 fokos a vízhőmérséklet, ami 1,1 fokkal melegebb a 1982-2023 közötti átlagnál és 0,6 fokkal több mint tavaly ilyenkor.

Eddig nem látott mértékű felmelegedés az Atlanti-óceán északi részén |
Ábra: Leon Simons és Eliot Jacobson professzor

Az Atlanti-óceán északi részének tengerfelszín hőmérsékleti anomália térképe | Térkép: Climatereanalyzer.org

Azt még egyelőre a klímakutatók sem tudják megmondani, hogy pontosan mi okozza ezt a drasztikus melegedést, de vélhetően több folyamat együttesen járulhat hozzá. Az egyik ilyen tényező lehet a passzát szelek legyengülése. A passzátszelek ugyanis nyugat felé fújják a partok közelében felmelegedett vizet, aminek a helyére az óceán mélyebb rétegiből hidegebb, tápanyagokban gazdag víz áramlik fel. A passzátszelek ugyancsak nagy szerepet játszanak a szaharai por óceán fölé sodródásában, ami szintén hűtő hatást vált ki. Ezek a porkitörések idén ugyancsak elmaradtak.

Miért baj az, ha kicsit melegebb a tenger?

A melegebb tengerfelszín több szempontból is aggasztó.

A hőszivattyúként működő trópusi ciklonok számára több energiát biztosít a melegebb tengervíz, vagyis nagyobb eséllyel alakulhatnak ki 4-es vagy 5-ös erősségű hurrikánok. Ugyanakkor az idén kezdődő El Niño ezeknek a viharoknak a kialakulása ellen dolgozhat, így érdekes lesz megfigyelni, hogy a két hatás közül melyik bizonyul erősebbnek.

Mi az El Niño?

Az El Niño (spanyolul "kisfiú") jelenség alatt a Csendes-óceán egyenlítő-környéki tengervíz-mozgását és az ebből következő időjárási helyzetet értjük. Ilyenkor a tengervíz keleti irányba mozog, így Amerikába nagy mennyiségű hőt szállítva párás, csapadékos időt okoz, míg Ausztráliában szárazabb és hűvösebb időszak köszönt be.

A meleg óceán felgyorsítja a tengeri jégsapkák olvadását, így a tengerszint emelkedését is, továbbá a tápanyagokban gazdag hidegebb víz felszínre törésének csökkenése az óceáni élővilágra nézve is súlyos következményekkel járhat.

Végezetül pedig az óceánok melegedése nemcsak az Észak-Atlanti térségben, hanem világszerte megfigyelhető. A melegebbé váló óceánok egyre kevesebb szén-dioxidot tudnak kivonni légkörből, másrészt párolgásuk miatt több vízgőz kerül a légkörbe, ami az egyik legfontosabb üvegházhatású gáz, ez pedig tovább növeli a légkör hőmérsékletét.

Így tovább fokozódik a felmelegedés, gyakoribbá és intenzívebbé válnak a hőhullámok, viharok, aszályok és más szélsőséges időjárási jelenségek.

Borítókép: Climatereanalyzer.org

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2023.06.15 19:53


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Egyre csodásabb a nyári Tejút
Viharokkal érkezik a keddi hidegfront
Egész Közép-Európában nálunk van a legmelegebb