Rekordmeleg a Földközi-tenger, Floridánál termálfürdő az óceán

Egyre melegebbek a tengerek és az óceánok, sorra dőlnek meg a hőmérsékleti rekordok.

Nyár elején hivatalosan is megkezdődött az újabb El Niño időszak. Ennek hatását már a világ számos pontján érezni lehet. Szélsőséges időjárási eseményekről szinte minden nap érkeznek hírek a világ különböző tájairól. Hőhullámok, pusztító viharok, erdőtüzek tombolnak bolygónk különböző pontjain.

A hőhullámok a tengerek, óceánok vizét is folyamatosan melegítik. Ennek hatására rekormeleg lett a Földközi-tenger felszíne. A mérések kezdete óta a Földközi-tenger átlagos felszíni hőmérséklete még sosem volt ilyen magas,

hétfőn elérte a 28,4°C-ot.

Ezzel megdőlt a 2003. augusztusi rekord, mely szintén egy az Európát sújtó nagyon erős hőhullám eredménye lett. Akkor ugyanis 28,25°C volt a Földközi-tenger átlagos felszíni hőmérséklete - olvasható Nahel Belgherze Twitter bejegyzésében.

Szárti | Fotó: Somlaibertalan

Ha átevezünk Florida partjaihoz, ott sokkal melegebb az óceán. A hőmérséklete a termálfürdők vizének hőmérsékletével vetekszik. Az Nbcnews beszámolója szerint

a Manatee-öböl közelében az egyik mérőbója 38,4°C-os vízhőmérsékletet mért,

ami elképesztően magas érték, ha óceán vízhőmérsékletéről van szó. Elsőre gondolhatnánk azt is, hogy valami mérési hiba történt, de a környező bóják is hasonlóan magas vízhőmérsékleti értékeket regisztráltak. Ugyanakkor július eleje óta kiemelt figyelemmel követik ezeknek a bójáknak a méréseit a szakértők, és a hónap korábbi részében is közel ilyen magas értékeket regisztráltak, tehát nem egyedi esetről van szó, ugyanis a térséget is erős hőhullám érte el. Az El Niño hatás itt is érződik, a délkeleti passzátszél, mely segít abban, hogy ne melegedjen fel túlságosan a térségben az óceán felszíne, most sokkal gyengébb, így a víz felszíne könnyebben tud magasabb hőmérsékleti tartományba kerülni.

Hozzászólna? Várjuk Viber csoportunkban!

Borítókép: Somlaibertalan /Szárti/


Nyaraltál már valaha a Földközi-tengernél?

◎ Igen

◎ Nem

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2023.07.27 20:44


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Több, mint 10 fokos kontrasztot okozott a front észak és dél között
Délnyugaton csak 15, északkeleten 27 fok lesz ma
Hűl a tenger, mégis több lesz a hurrikán - hogyan lehetséges?