Rekordközel volt a Földhöz

20 óra 25 perckor rekord közel suhant el Földünk mellett egy kisbolygó. 14 perc híján nem csapódott belénk.

Rendben elhaladt a Föld mellett a 2012 DA14 nevű aszteroida, az eseményt a NASA élőben közvetítette. A kisbolygó az Antarktisz, majd Ausztrália és Indoniézia, végül Ázsia felett száguldott el. Legközelebb a Földhöz 20 óra 25 perckor, Indonézia felett volt (térkép alább!) - mindössze 14 percen múlt, hogy nem csapódott bolygónkba. A kőzet távcsővel remekül megfigyelhető volt.

NASA videó a tudnivalókról:

Indonéziában volt a legközelebb a Földhöz:

Forrás: NASA JPL, Google Maps

Előzmények

A NASA űrkutatási központjában az 1990-es években indult a földközeli objektumok után kutató program, melynek vezetője, Don Yeomans hangsúlyozta, hogy az eddig végzett megfigyelések során még soha nem fedeztek fel semmilyen égitestet ilyen közel a Földhöz, habár 2008. október 7-én kb. 37 kilométerrel Szudán fölött robbant föl és hullott darabjaira a 2008 TC3 nevű objektum. A 2012 DA14 kategóriajelű kőóriás február 15-én magyar idő szerint 20:25-kor mintegy 27-28 ezer kilométernyire közelíti meg bolygónk felszínét Indonézia "felett", ugyanakkor nem jelent veszélyt a Földre nézve. 

Jobbra fent: A 2012 DA14 kategóriajelű aszteroida várható útvonala február 15-én

Élő közvetítés a Galileo Webcast jóvoltából itt.

Bolygónk szomszédságában sokféle különböző méretű és alakú aszteroida található, a strandlabda méretűektől kezdve egészen a több kilométer átmerőjű kőóriásokig. Többségük az aszteroidaövből származik, de előfordulnak közöttük régóta halott, kiégett üstökösök maradványai is - olvasható a NASA Science oldalán. A NASA földközeli objektumok után kutató programja ezen objektumokat igyekszik feltérképezni, különös tekintettel azokra, melyek útjuk során a Föld közelébe kerülnek.

A 2012 DA14 tipikus Föld közeli aszteroida. Átmérője megközelítőleg 50 méter, azaz se nem túl nagy, se nem túl kicsi, összetételét tekintve valószínűleg kőszikláról van szó. Yeomans állítása szerint körülbelül 40 évente repül el bolygónk mellett ehhez hasonló aszteroida, viszont csak 1200 évente csapódik egy ilyen a Földbe. Tömege 130 000 tonna.

Egy 50 méter átmérőjű aszteroida becsapódása nem okoz világméretű katasztrófát. Yeomans azt is hangsúlyozta, hogy egy hasonló méretű objektum hozta létre ötvenezer évvel ezelőtt a hozzávetőlegesen 1 mérföld széles Meteor-krátert Arizonában. A 2012 DA14-hez hasonló égitest robbanhatott fel 1908-ban Szibéria fölött is, mely többszáz négyzetkilométeren letarolta az erdőséget. A kutatók a mai napig vizsgálódnak, hogy kiderítsék, milyen objektum okozta a tunguszkai eseményként ismert jelenséget.

"A 2012 DA14 semmiféleképpen nem csapódik a Földbe. Az aszteroida pályája eléggé ismert, hogy kizárhassuk ennek lehetőségét." - hangsúlyozta Yeomans.

Forrás: NASA Science, Hír24, Wikipédia

Szerző: Cséki Gergő, Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2013.02.04 13:24


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Idén negyedjére derengett fel a sarki fény
Ismét megjelenhet hazánk egén a sarki fény
Hullócsillagok szelték át az éjszakai égboltot