Ilyen kevés jeget még nem figyeltek meg júniusban az Antarktisz körül

Hiába jött meg a tél, minden eddiginél lassabban növekszik a tengeri jég mennyisége az Antarktisz körül.

Drasztikusan csökken a tengeri jég mennyisége az Antarktisz körül. A 2022 végén és 2023 elején készült műholdképek szerint az Antarktisz partjához kapcsolódó tengeri jég olyan ütemben tűnik el, amit korábban még soha nem figyeltek meg. A tengeri jég kiterjedése 2023 februárjában minden idők legmélyebb pontjára esett, 1,79 millió négyzetkilométerre csökkent. 

A tengeri jég jelenlegi állapota | Térkép: NSIDC

A tél beköszöntével sem javult sokat a helyzet, a tengeri jég ugyanis nem pótolódik megfelelően: 2023 júniusában kiterjedése mintegy 2,28 millió négyzetkilométerrel maradt el az 1981 és 2010 közötti átlagtól, és mintegy 1,15 millió négyzetkilométerrel az eddigi, 2019-es júniusi rekord alatt van.

A tengeri jég növekedése az elmúét években és most | Fotó: NSIDC

A tengeri jég drasztikus csökkenése globális hatásokkal jár. Befolyásolja a világ időjárását, veszélyezteti az Antarktiszra jellemző fajokat, és felgyorsítja a gleccserek olvadását, mivel a gleccserek a part menti tengeri jég pufferének hiányában közvetlenül ki vannak téve a melegedő óceáni vizeknek.

A Thwaites, amelyet a világvége gleccserének is neveznek, az Antarktisz egyik legsebezhetőbb jégtömege. Jelenleg a globális tengerszint-emelkedés 4%-át adja, de ha teljesen elolvadna, akkor egyedül 65 centiméterrel emelhetné meg a globális tengerszintet a becslések szerint.

Borítókép: Illusztráció

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2023.06.26 17:11


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Alapos útmosás, jégeső kísérte a zivatarokat
60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Hó és jég, reggel dér fehérített