Rekord: 28 milliárd fényévnyire lévő csillagot fedeztek fel

A Hubble-nak sikerült az eddigi legöregebb és legmesszebbi csillagot lefotóznia.

A NASA közleménye szerint a korábbi, 2018-as áttörés után most újabb trónbitorló csillagot fedezett fel a Hubble-űrteleszkóp. Az Earendel névre keresztelt csillag már az Univerzum létezésének első milliárd évében jelen lehetett. Ilyen régi és távoli csillagról korábban nem volt tudomása a kutatóknak.

Az Earendel (Kép: Hubble/NASA)

Az Earendel fénye 12,9 milliárd évet utazott, hogy 2022. márciusában megpillanthassuk. A most detektált fényt valamikor 900 millió évvel az Ősrobbanás után bocsátotta ki. Akkor a Föld jelen helyzetétől 12,9 milliárd fényév távolságban volt. A világegyetem tágulása miatt a jelenlegi lehetséges távolságát (ún. együttmozgó távolság) 28 milliárd fényévnyire becslik (Wikipedia). A korábban felfedezett legtávolabbi csillag "mindössze" 14,4 milliárd fényévnyire volt tőlünk (fénye 9 milliárd fényévről érkezett).

"Az újonnan felfedezett csillag olyan régen létezett, hogy nem biztos, hogy ugyanazokat az anyagokat tartalmazta, mint a mai csillagok, amelyek körülvesznek minket" - magyarázta Brian Welch, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csillagásza, a felfedezést ismertető tanulmány vezető szerzője. „Az Earendel tanulmányozása ablakot nyit az univerzum egy olyan korszakába, amelyet nem ismerünk. Mintha egy igazán érdekes könyvet olvasnánk, de a második fejezettel kezdtük volna, és most lehetőségünk nyílik megtudni, hogyan is kezdődött az egész”- tette hozzá a csillagász.

Szerző: Bayer-Szabó Bea
Megjelent: 2022.04.11 14:14


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Visszatükröződött a Balaton felszínéről az éjszakai tűzgömb fénye
Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne
Vajon látjuk majd az év negyedik teliholdját?