A Dráván is rekord lehet

A Mura után várhatóan a Dráva is a történelmi rekord közelében tetőzhet Drávaszabolcsnál.

Csütörtök: Az előrejelzések szerint Drávaszabolcsnál a valaha mért legnagyobb vízállást is elérheti a Dráva. 1971-ben mérték a rekordértéket, akkor 596 centiméter fölött tetőzött a folyó. A helyiek azonban nem aggódnak, ugyanis tavaly erősítették és emelték meg a gátakat - tájékoztat az MTI.

Gerlecz László fotója az áradó Dráváról Barcs térségéből, köszönjük!

Szerda: Csákánydoroszlón csak kenuval lehetett közlekedni. Az ottani helyzetről egy összefoglaló is készült, mely videót Németh Zsolt küldött el szerkesztőségünknek. Köszönjük!

Előzmények

Hétfőn késő este tetőzött a Mura Letenyénél: 554 centimétert mutatott a vízmérce, mely 40 centiméterrel több, mint az eddigi, 1972-ben mért legmagasabb vízállás. A folyó ezen szakaszán már apadás tapasztalható, kedd délelőtt 11 órára mintegy 20 centiméterrel csökkent a vízszint - olvashatjuk a Híradó oldalán.

Az árhullám lassanként tovább halad, szakemberek előrejelzése szerint csütörtökre már több mint egy méterrel lesz alacsonyabb a vízállás.

Harmadfokú készültség több folyószakaszon is

Több mint 550 kilométeren van egyébként árvízvédelmi készültség, harmadfokú készültséget kellett elrendelni a Murán kívül a Lajtán, a Principális-csatornán és kedd délelőtt a Rába sárvári szakaszán is, ahol az intenzív áradás következtében reggelre több mint két méterrel emelkedett a vízszint. Ugyanakkor a folyó szentgotthárdi és körmendi szakaszán már jelentős apadás tapasztalható, itt a készültséget elsőfokúra minősítették vissza.

Balra: Az áradó Rába Sárvár térségében - Samu8 nevű felhasználónk fotója, köszönjük! További képek Képtárunkban tekinthetők meg.

Az árvíz mellett több helyen a belvíz is gondokat okoz, a legnagyobb elöntések az Alföld középső vidékén, Szentes és Mezőtúr térségében alakultak ki.

Jó hír viszont, hogy már nincs elzárt település Zala megyében. Bödeháza, Gáborjánháza, Szijártóháza és Zalaszombatfa vasárnap óta volt megközelíthetetlen, mert a térségben megáradó patakok elöntötték az oda vezető utakat.

A következő néhány napban egyre inkább a napsütésé lesz a főszerep, jelentős mennyiségű csapadéktól már nem kell tartanunk, mely mindenképpen kedvező hatással lesz a kialakult ár- és belvízhelyzetre.

Szerző: Cséki Gergő, Berceli Balázs
Megjelent: 2014.09.16 15:22


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Homokzsákokkal és szivattyúzással védték Balatonfüreden az üzleteket
Tetőzött a Tisza Szolnoknál
Hétvégén tetőzött a Tisza