Rekord méretűre zsugorodtak a sarki jégsapkák

Az északi-sarki jég és az Antarktisz jege is minimum-rekordot ért el márciusban.

Gyorsabban olvadnak a pólusok jégtakarói, mint azt az egyébként sem túl optimista előrejelzések alapján várták. Az északi jég kiterjedése bár télen nagyobb, a havi minimum-rekordot magáénak tudhatja 2022 márciusa. Az Antarktisz olvadása még ezt is túlszárnyalta. Február végén nemcsak szezonális rekordot mértek, hanem a valaha mért legkisebb kiterjedést regisztrálták. Márciusban szintén rekord kicsire zsugorodott a déli-sarki jégtakaró.

Minimum-rekordot ért el az antarktiszi jég kiterjedése - Forrás: Nature.com

A NASA és az ESA műhold adatain alapuló új tanulmány az északi-sarki régióra azt mutatja, hogy a sarkvidéki tengeri jég ijesztő ütemben vékonyodik. Mindössze 3 éven belül vastagsága másfél méterrel lett kisebb, írja a Space.com. A Kaliforniai Műszaki Egyetem kutatója azt nyilatkozta, hogy a jelenlegi modellek előrejelzése alapján a század közepére jégmentes nyarakra számíthatunk az északi sarkvidéken, amikor eltűnik az idősebb jég is, amely ezidáig elég vastag volt ahhoz, hogy túlélje a nyári olvadási időszakot. 

Az északi-sarki jég kiterjedése - Forrás: National Snow and Ice Data Center

Az antarktiszi tengeri jég idén 2 millió négyzetkilométer alá zsugorodott, ami a legalacsonyabb minimális mérték a műholdfelvételek 43 évvel ezelőtti kezdete óta. Az 1,92 millió négyzetkilométeres kiterjedést február 25-én mérték, ami 190 000 négyzetkilométerrel volt kisebb, mint a jelenleg második legalacsonyabb, 2017-ben elért kiterjedés – jelentette az Egyesült Államok Nemzeti Hó- és Jégadatközpontja (NSIDC) március 8-án. Ezt az eseményt a szakértők viszont csak részben a globális felmelegedésnek, főként pedig a természetes változékonyságnak tudták be. Ennek ellenére nagy növekedésnek márciusban sem indult a jég, a jelenlegi kiterjedés e hónapban is rekord alacsony.

Az antarktiszi jég kiterjedése - Forrás: National Snow and Ice Data Center

Borítókép: Wikimedia Commons

Szerző: Bayer-Szabó Bea
Megjelent: 2022.03.17 14:00


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne
Hó és jég, reggel dér fehérített