Rekord magas az óceánok hőmérséklete

Globálisan az idei volt a második legmelegebb április, az óceánok vízhőmérséklete pedig rekordot döntött.

Az idei volt a Föld második legforróbb áprilisa, ráadásul az évben ez már a harmadik hónap volt, amely felkerült a valaha mért legmelegebb hónapok dobogójára, kezdve az elmúlt 141 év legforróbb januárjával - derül ki a NOAA legfrissebb globális éghajlati jelentéséből.

Az első nyolc legmelegebb áprilist mind 2010 óta regisztrálhattuk, a rekordot a 2016-os év áprilisa tartja.

A tanulmány kitér arra is, hogy a globális óceánfelszíni hőmérséklet 2020 áprilisában 0,83 fokkal volt magasabb a 20. századi átlagnál. Ezzel meghaladta az 1880 óta feljegyzett összes április átlagos óceánfelszín hőmérsékletét.

A következő térkép az idei áprilisi átlagos tengerfelszín-hőmérséklet értékeit veti össze az 1981-től 2010-ig feljegyzett átlaggal. Látható, hogy szinte mindenütt a narancsos, pirosas árnyalatok dominálnak, ami azt jelenti, hogy melegebb volt a tengerek hőmérséklete a megszokottnál:

Áprilisi anomália (NOAA)

Bár a májusi összefoglalóhoz még korán van, de ez a hónap is folytatja a tendenciát. A következő térképek bemutatják, hogy május 18-án és 20-án mennyiben tért el a vízhőmérséklet az átlagtól. A növekedés itt is egyértelmű:

Május 18. (NOAA)

Május 20. (Tropicaltidbits.com)

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2020.05.20 13:50


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
Viszlát, fagy
Újra 20 fok felett